A kezelt vagyon adókötelezettségei – a helyi adókA kezelt vagyon nem csak társasági adónak, de a helyi adók-nak is alanya. Tehát ha a kezelt vagyonban ingatlanok is vannak több helyen, akkor fizetési kötelezettsége lehet több önkormányzat területén is.

A helyi adókról szóló törvény szerint a kezelt vagyon „vállalkozónak” minősül. Ezért az adókötelezettségét is a vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Nem lehet alkalmazni a magánszemélyekre vonatkozó szabályokat, akkor sem, ha a bizalmi vagyonkezelő magánszemély és nem vállalkozás.

Hol kell az adókötelezettséget vizsgálni?

A helyi adókat az önkormányzatok saját hatáskörben szablyák meg, vetik ki. A vállalkozásoknak ott kell helyi adót fizetniük, ahol a székhelyük és a telephelyeik vannak. A helyi adókról szóló törvény rendelkezései szerint a kezelt vagyon székhelye a bizalmi vagyonkezelő székhelye vagy lakóhelye. A kezelt vagyon telephelye gyakorlatban csak azok az ingatlanok lehetnek, amelyet valahogy – pld. bérbeadással – hasznosítanak.

Ha a kezelt vagyon székhely és telephely nem egy önkormányzat területén van, akkor a vagyonkezelőnek minden érintett településen be kell jelentkeznie a helyi adóhatóságnál.

Milyen helyi adókötelezettsége lehet a kezelt vagyonnak?

A helyi adók közül a legismertebb az iparűzési adó, amit azoknak a vállalkozóknak kell fizetni, amelyek rendelkeznek a kereskedelmi, gyártás vagy szolgáltatási tevékenységükből származó árbevétellel. A kezelt vagyon nem tud személyek munkavégzéséhez kötődő szolgáltatásokat nyújtani, gyártani vagy kereskedni. A bizalmi vagyonkezelőnek viszont hasznosítania kell a kezelt vagyon, amiből származhat árbevétel, pld. ingatlan bérleti díj.

Ha a számviteli törvény szerint árbevételnek minősülő bevétele van a kezelt vagyonnak, akkor ez a bevétel alapja lehet az iparűzési adónak is. Mivel az önkormányzatok megállapíthatnak adókedvezményeket is, nem biztos, hogy terheli fogja adófizetési kötelezettség a nap végén a kezelt vagyont.

Az önkormányzatok általában az ingatlanokra is kivetnek adókat. Ilyen lehet az építményadó vagy a telekadó. Mindkét adónem, terhelheti a bizalmi vagyonkezelő által nem hasznosított vagyont. És a mértéke néhány önkormányzat területén magasabb a vállalkozók, mint a magánszemélyek részére.

***

Többet is szeretne megtudni a témáról? Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések hatékony megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.