Yacht regisztráció Cipruson alacsony ÁFA teherrelA Cipruson regisztrált motoros és vitorlás yachtokat alacsony ÁFA kulccsal lehet lízingbe adni az új ciprusi ÁFA szabályok szerint.

Az ÁFA általános kulcsa Cipruson 17%, a helyben regisztrált motoros és vitorlás yachtok lízingbe adása esetén is ezt a kulcsot kell használni. A ciprusi adóhatóság viszont feltételezi, hogy a yachtokat nem csak az EU fennhatósága alá tartozó vizeken használják. Az EU-n kívül használatot feltételezve a lízing díjnak nem a teljes összegére, hanem a hajók hosszától függően az adóhatóság által meghatározott százalékára kell felszámolni.

Példa: a ciprusi adóhatóság feltételezi, hogy a 24 méteresnél nagyobb yachtokat 80 százalékban nem EU-s vizeken használják, ezért csak a lízing díj 20 százalékára kell felszámolni a 17 százalékos ÁFA-t. Ha a havi lízingdíja egy legalább 24 méteres hajónak például nettó 50 000 EUR, akkor csak 10 000 EUR után kell felszámítani 1700 EUR ÁFA-t, tehát a bruttó lízingdíj 51 700 EUR lesz. Az effektív ÁFA kulcs tehát 3,4%.  

Az feltételezett EU-n kívüli használat a hajó hosszától függően sávosan csökken: 24 méter alatt 30%, 14 méter alatt 50%, 8 méter alatt pedig 60%.

A kedvezménye lízing további feltételei:

  • az ügylet egy ciprusi cég és egy bárhol bejegyzett cég vagy bárhol rezidens magánszemély között jöhet létre
  • a hajónak a szerződést kezdetét követő 30 napon belül meg kell érkeznie Ciprusra
  • a lízing kezdő befizetésének el kell érnie a hajó piaci értékének 40 százalékát és a további részleteket havonta kell megfizetni
  • a lízing futamideje nem lehet több 48 hónapnál
  • a lízingszerződés profit rátája nem lehet kevesebb 10 százaléknál
  • a futamidő végén a lízingbe vevő megveheti a hajót, minimum a vásárláskori piaci érték 5 százalékáért.
  • a ciprusi adóhatóóságnak jóvá kell hagynia a lízing szerződéseket.

Mivel a futamidő végén a ciprusi adóhatóság igazolást ad ki arról, hogy az ÁFA megfizetésre került, így probléma mentessé válik a hajó használata – adózási szempontból -magánszemélyek számára is.