Vége a szlovák offshore számláknak?!Egyelőre hivatalos forrásból meg nem erősített hírek – egyik szlovák banki kapcsolatunk – szerint a Szlovákiában a pénzügyi felügyeleti funkciókat ellátó hivatal megtiltotta a bankoknak az offshore cégek részére történő számlanyitást. A már működő számlákat nem szüntetik meg, de új alszámlák nyitását sem engedélyezik az új igényléseket pedig nem fogadják be. 

TCH Komment: 

A felügyelet lépése eléggé barátságtalan, valamint szűklátókörűségüket bizonyítja, mivel az offshore cégek semmivel sem rosszabb, gyanúsabb vagy problémásabb ügyfelek egy Európai bank számlára, mint bármely más cég vagy magánszemély.

A szlovák lehetőség megszűnését nem tartom nagy veszteségnek, mivel banktitok tartás szempontjából semmivel sem különb szlovák bank egy magyartól. Előnyük volt viszont hogy szolgáltatásaik aránylag olcsók, magyar nyelven intézhetjük az ügyeket és HUF készpénz tranzakciókra is lehetett a számlákat használni. Alternatíva lehet Ausztria, Szerbia, Horvátország vagy Montenegro.