Vagyontervezés az Emirátusokban – a magánalapítványHa külföldre költözünk vagy külföldön fektetünk be, akkor érdemes tájékozódni az érintett országban vagyontervezésre használt struktúrákról is, hogy örökléssel kapcsolatos kérdések vagy a befektetésekkel kapcsolatos adó és egyéb kötelezettségek ne érjenek meglepetésként minket. Még fontosabb ez a kérdés egy olyan országban, amely befektetés és életstílus szempontjából is egyre népszerűbb, de az általunk megszokottól eltérő jogrendszer működik, mint az Egyesült Arab Emírségek.

Új életet építeni egy új országban nehéz feladat és kiemelten fontos, hogy a vagyontervezési stratégia, jövőkép megtervezés is. Tapasztalatom szerint erre kevesen szánnak idő és ez kellemetlen meglepetésekkel – mint például az itthon szinte már ismeretlen örökösödési illeték – járhat együtt.

Egy jól átgondolt vagyontervezési struktúra biztosítja, hogy az életünk során felépített vagyon rendkívüli helyzetekben is védelmet élvezzen és biztosítsa a családunk, a szeretteink jövőjét. Ez hozzájárul ahhoz is, hogy a kedvezményezettek ne éljenek bizonytalanságban és ne terhelje őket felesleges stressz.

A hagyaték és vagyontervezés

Alapvetően a hagyaték és vagyontervezés magában foglalja annak az előkészítését, hogy a vagyonrendelő egy rendkívüli esemény – halál, eltűnés, cselekvő képtelenné válás –   után miként hagyja örökségül a felhalmozott vagyonát szeretteinek.

Alkalmazása azonban túlmutat a végrendelet megírásán. Annak érdekében, hogy maradandó legyen a vagyon átadása a következő generációknak, számos lehetőséget meg kell fontolni, és mindegyiknek együtt és nem csak külön-külön kell működnie.

A hagyaték és vagyontervezés elkészítésekor mérlegelnie kell a különféle lehetőségeket, és világos képpel kell rendelkeznie a vagyon átruházásának módjáról, elkerülve az előre nem látható örökösi buktatókat vagy a felmerülő szükségtelen adókat.

Vagyonkezelő magánalapítvány az Emirátusokban

A magánalapítványokat általában családok hozzák létre és nem csak a családtagok támogatására, generációk között vagyonátadásra, örökség tervezésre, vagyonvédelemre hanem közérdekű célokra is használható nemzetközi környezetben.

Az Egyesült Arab Emirátusokban 2016 óta lehet létrehozni alapítványokat. Jelenleg három joghatóságban hozható létre: az Abu Dhabi Global Market (ADGM) szabályai szerint, a Dubai International Financial Centre (DIFC) szabályai szerint és a Ras Al Khaimah International Corporate Centre (RAKICC) szabályai szerint.

Vagyonkezelési célokra, első sorban a DIFC-ben létre hozható alapítványt használható hatékonyan.

Függően attól, melyik joghatóság alatt alapították a magánalapítványt, különféle jogszabályok vonatkoznak a működésre. Ideértve a beszámoló készítési kötelezettséget, a számviteli kötelezettségeket.

Befektetések kezelése az alapítványban

A Emirátusokban létre hozott alapítványnak lehetnek helyi és külföldi befektetési is. A fenntartási költsége alacsonyabb, mint a helyi cégek fenntartási költsége. Ezért jobb választás lehet az alapítvány, ha csak befektetési céllal szeretnénk céget alapítani és nem végzünk kereskedelmi tevékenységet vagy szolgáltatásokat.

Az alapítványoknak nem kell adót fizetniük a nyereségük után és valószínűleg a társasági adó helyi bevezetése után is adómentes marad az ingatlan bérbeadásból és értékesítésből származó bevétel. Illetve az olyan pénzügyi bevételek is mint az árfolyam nyereség vagy az osztalék.

Az alapítvány kedvezményezettjeinek kifizetett juttatásokat az Emirátusokban nem terheli jövedelemadó.

***

Többet is szeretne megtudni a témáról vagy érdekli a cég, alapítvány vagy bizalmi vagyonkezelés létrehozása az Egyesült Arab Emírségekben? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.