Új-Zéland | Pénzügyi vállalkozás engedélyeztetéseA pénzügyi tevékenységek erős szabályozása miatt nagy érdeklődés mutatkozik az enyhébb szabályozói környezetet alkalmazó országokban bejegyzett pénzügyi vállalkozások iránt. Az egyik ilyen nem-offshore státuszú és ezért a laikusban nagyobb bizalmat keltő ország Új-Zéland.

Sok tanácsadót lehet találni, akik új-zélandi pénzügyi vállalkozás alapítását és működtetését végzik az ügyfeleik számára, de ezek között sok olyan szolgáltatót találni, amely félrevezeti az ügyfeleit.

Új-Zélandon pénzügyi tevékenységet bármilyen bel- vagy külföldi cég vagy rezidens magánszemély folytathat, ha rendelkezik erre megfelelő engedéllyel. Az engedélyezésnek vannak feltételei, tehát nem lehet automatikusan megadni a kérelmezőknek. Az engedéllyel rendelkező cégeket meg lehet találni nyilvános adatbázisban is.   

A kérelmező vállalkozásnak vagy magánszemélynek szakmailag és pénzügyileg is megfelelő működési feltételekkel kell rendelkeznie Új-Zélandon, ezért az virtuális vagy offshore technikai és személy feltételek nem elegendőek az engedélyköteles tevékenység végzéséhez.

Engedélyt az a cég kérhet, amely tagja az un. Dispute Resolution Scheme-nek, amely biztosítja a fogyasztóvédelmi szabályok alkalmazását.

A szabályozott tevékenységek a bank és biztosítás mellet: hitelszövetkezet, hitelkártya kibocsátó, pénzügyi tanácsadók és tervezők, alapkezelők, pénzváltók, deviza kereskedők, portfolió kezelők, etc.