Új-Zéland: új bejelentési szabályok a trustok esetében2020. december 2-án az állami bevételekért felelős új-zélandi miniszter bemutatta az adózásról szóló törvény módosítását célzó új törvényjavaslatát. A javaslat kibővíti a trustokra vonatkozó bejelentési követelményeket.

A javaslat a legmagasabb bevételi sávban alkalmazásra kerülő 39%-os személyi jövedelemadó kulcs mellett számos intézkedést vezet be az adóelkerülés megakadályozására, így például kibővíti a trustokra vonatkozó bejelentési követelményeket.

Az új legmagasabb személyi jövedelemadó kulcs 2021. április 1-jétől a 180.000 NZD feletti éves jövedelmekre vonatkozik.

A törvényjavaslat új bejelentési rendelkezései a 2013/14-es adóév végét követően létrejött belföldi vagyonkezelőke vonatkoznak. A javaslat a trustok felé éves bejelentési kötelezettséget vezet be, amely bejelentés tartalmazza azok:

  • nyereség-veszteség szempontú és pénzügyi helyzetre vonatkozó kimutatását;
  • a trust minden egyes kifizetésének és vagyonkiadásának összegét és jellegét, az elosztását; és
  • a kedvezményezettnek és vagyonrendelők személyes adatait, adóalanyiság szerinti illetékességét, adóazonosító számukat, továbbá be kell jelenteni minden olyan személyt, aki jogkörrel rendelkezik vagyonkezelő kinevezésére vagy elbocsátására, kedvezményezett felvételére, vagy eltávolítására, valamint a bizalmi vagyonkezelésről szóló megállapodás módosítására.

A vagyonkezelőknek a bejelentési előírásokat akkor kell teljesíteniük, ha az információk rendelkezésükre állnak. A nem aktív, jótékonysági és külföldön bejegyzett trustok szintén mentesek a bejelentési kötelezettségek alól.

A miniszter elmondta, tudják, hogy a megnövelt adómérték arra sarkallhat, hogy bevételeket trustokba menekítve kivonják az adózási kötelezettség alól.

„A jogszabály feljogosít arra, hogy vizsgáljuk a 39%-os adómérték megfelelő működését és hogy jobban megismerjük azt, hogy a vagyonkezelők mire használják a kezelt vagyont. Ha valamely trust egyedüli célja az alacsonyabb összegű adó fizetése, az méltánytalan azokkal szemben, akik nem kerülik ki a rájuk vonatkozó adó megfizetését. Így, ha bizonyítékot találunk az ilyesfajta működésre, úgy lépni fogunk.

A változás már 2021. január 30. napjától hatályba lépne.