Új Oroszországi „offshore-ellenes” szabályokFőhet a feje az orosz offshore cég tulajdonosoknak, mivel szigorú offshore ellenes szabályt vezettek be Oroszországban.

Az offshore, szaknyelven ellenőrzött külföldi társaságokban meglévő részesedését be kell jelenteni az orosz adóalanyoknak és az adóalapjukban is szerepeltetni kell a cég profitját, ha meghaladja a törvényben meghatározott minimum összeget. A bevallási kötelzettség alá eső offshore profit minimum 50 millió rubel 2015-ben, 30 millió rubel 2016-ban és 10 millió rubel 2017-től.

A bejelentés és a bevallás elmulasztását is bírsággal súlytják, amelynek összege 50 000 – 100 000 rubel, illetve  a bevallani elmulasztott adó 20 százaléka. A pénzbírságot csak 2018-tól fogják alkalmazni, de a 2015-2017 közötti időszakban az adófizetés elmaradása büntetőeljárást von maga után.

Az orosz adóhatóság tehát 2018-tól azzal számol, hogy az autómatikus adatcsere miatt használhat adatokat fog kapni az orosz adóalanyok offshore cégeinek számláiról és nem lesz szükség büntetőjogi szankciókra, könnyebben be lehet szedni majd az adókat.

Ellenőrzött külföldi társaságnak minősül egy cég az orosz szabályok szerint,

ha orosz adórezidens tulajdonosai vannak

ha nincs telephelye Oroszországban

ha nem tőzsdén jegyzett

ha nem ECC tagországban működik

ha nem olyan országban működik, amellyel van adóegyezménye Ororszországnak

és ha az profit után fizetendó adó kulcs nem haladja meg az orosz adókulcs 75 százalékát