Új európai pénzmosás elleni direktívaKözzétették a negyedik európai  pénzmosás elleni direktíva teljes szövegét a Gazdasági és Pénzügyi valamint Civil Szervezetek bizottságainak jóváhagyását követően. Ha az Európai Parlament, az Európai Bizottság jóváhagyják akkor a tagállamoknak 2 évük lesz átültetni az irányelvet a nemzeti törvényeikbe.

A negyedik európai pénzmosás elleni direktíva először fogja kötelezni az EU tagállamokat hogy egy központi információs regisztert, tartsanak a társaságok, más jogi személyek és bizalmi vagyonkezelői szerződések tényleges tulajdonosairól. Ezek a központi regiszterek nem szerepeltek az Európai Bizottság előirányzott javaslatai között, de a Parlament tárgyalt róluk.

A központi nyilvántartás a társaságokról és egyéb jogi személyek  elérhetőek lesznek a hatóságoknak és azok pénzügyi nyomozók, hírszerzők részére  korlátozás nélkül, az ügyfél-átvilágításra kötelezett szervezeteknek, a nyilvánosságnak is – bár nyilvános elérés a személyes vagy online regisztrációhoz és a költségtérítéshez kötött.

A nyilvántartás eléréséhez a magánszemélynek be kell bizonyítania hogy „jogos érdekében ál” hozáférni a nyilvántartáshoz. A regisztrált személyek hozzájuthatnak olyan információkhoz mint például a tulajdonos neve, születési dátuma, származása, tartózkodási helye, és a tulajdon adatai. Bármilyen hozzáférési mentességről a tagállamok rendelkeznek amely eseti alapon és csak kivételes esetekben lesz.

A trustok központi információi csak a hatóságoknak és az  ügyfél átvilágításra kötelezett szervezeteknek lesz elérhető.

A megjelent szöveg a „politikailag érintett személyekre” vonatkozó szabályokat is tisztázza – olyan emberek akik a szokásosnál magasabban veszélyeztetettek (muhaha!) a korrupciótól a betöltött politikai pozíciójuk következtében, mint például az államfő, a kormány tagjai, legfelsőbb bíróságok, parlament tagjai csakúgy mint családtagjaik.

Az Európai Parlament jóváhagyott egy egyezmény tervet (alapok átvitele”) szabályzat, amelynek a célja hogy fejlessze a kifizetőknek, a kedvezményezeteknek és azok vagyonának nyomon követhetőségét.