Trust típusok – Unit trustA unit trust felhasználási terülte hasonló a kockázati tőkealapokéhoz, de egy jogi személyiséggel nem rendelkező szerződés, amely lehetővé teszi a vagyonkezelő számára, hogy különböző eszközökbe – általában közvetlenül – befektessenek.

A unit trustból a vagyonkezelő a realizált nyereséget – ami általában osztalék vagy árfolyam nyereség – pedig közvetlenül a kedvezményezetteknek fizeti ki, ahelyett, hogy újra befektetne.

A befektetési alapok olyan befektetések, amelyek több, általában egymástól független vagyonrendelő által összeadott pénzéből állnak. Nem csak közvetlen befektetésre, de különböző értékpapírokat, például kötvényeket és részvényeket is tarthatnak.

A unit trust azonban abban különbözik például a befektetési alapoktól; hogy a bizalmi vagyonkezelési szerződéssel jön létre és a befektető (vagyonrendelő) tulajdonképpen nem befektetési egységet vásárol.

Magyarországon unit trust bizalmi vagyonkezelője elvben lehet bárki, aki megfelel a Bvk. törvény előírásainak; ha eseti vagyonkezelő akar lenni vagy MNB engedéllyel rendelkező bizalmi vagyonkezelő vállalkozás. A gyakorlatban az MNB szerint az eseti (vagy privát) bizalmi vagyonkezelők olyan személy vagyonát kezelheti; akik között van hozzátartozói vagy szorosabb üzleti kapcsolat.

Mire jó?

Ez a szerződés típust sokszor használják közös, több szereplős, rövid vagy közép távú befektetések, projektek tőkeági finanszírozásának megoldására.

A unit trust-ban a vagyonrendelők elhelyezik a befektetéshez, a projekthez szükséges önerőt. Majd pedig a vagyonkezelő ebből az összegből megalapítja a projekt társaságot, amely esetleg hitel vesz fel a projektre és elvégzi a feladatát; realizálja a nyereséget és osztalékként kifizeti a trust-nak. A vagyonkezelő pedig végelszámolja a projekt társaságot; majd a bizalmi vagyonkezelési szerződés is megszűnik a hozam és tőke kiosztása után. A trust kedvezményezettjei; akik lehetnek a vagyonrendelők is, pedig megkapják a kezelt vagyont és a hozamát is.

A befektetési alapok nettó eszközértékének meghatározásához hasonló értékelés módszert ki lehet alakítani a bizalmi vagyonkezelési szerződések esetében is.

Miért jó?

A unit trust funkcióit egy erre a célra létrehozott cég is el tudja látni; ha megfelelően részletes szerződés készül a tagok között. Viszont a bizalmi vagyonkezelői szerződés sokkal rugalmasabb és biztonságosabb; mint a céltársaság működtetése.

A unit trustban foglalt befektetési célokat a vagyonkezelőnek kell megvalósítania és a vagyonrendelők nem szólhatnak bele a vagyonkezelő döntéseibe.

A bizalmi vagyonkezelés használatával elkerülhetjük a tulajdonos társak közötti esetleges ellenérdek miatt felmerülő problémákat; ami egy több tulajdonossal rendelkező projekt cég esetén akár meghiúsíthatja pld. a beruházást és a kezelt vagyon tőkéje vagy a tervezett hozamot elveszíthetjük.

A vagyonkezelőnek egy unit trust kezelése esetén nem szabad túl nagy rugalmasságot vállalni; célszerű nagyon részletesen és  nagyon körültekintően kell megtervezni a szerződést, hogy a vagyonrendelők valóban a kívánt célt érjék el vele és a vagyonkezelő se vállaljon feleslegesen nagy kockázatot.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés, professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.