Trust típusok – Business TrustA vállalkozók túlnyomó többsége valamilyen cégformát – általában korlátolt felelősségű társaságot – használ vállalkozásra. A cégek a korlátozott felelőssége és mert felelősség szempontjából elkülönülnek a tulajdonosaiktól bevált eszközei a pénzügyi kockázatok kezelésének is. A business trust (vállalkozási tevékenységet végző bizalmi vagyonkezelési szerződés) kevésbé ismert lehetőség és sok esetben a cégeknél jobban megfelel a vállalkozás céljainak.  

A business trust nem egy speciális típusú cég, hanem egy olyan bizalmi vagyonkezelési szerződés, amely üzleti tevékenységgel hasznosítja a kezelt vagyont. Ennek a típusú trustnak un. passzív bevételei vannak, valamilyen eszköz hasznosításából. Ez az eszköz lehet szellemi termék, ingatlan vagy ingóság, amit bérbe vagy használatba lehet adni. 

A business trust a cégekhez hasonlóan korlátozott felelősséggel és különálló entitásokként működnek. Három szempontból viszont jelentősen különböznek egymástól: magasabb szintű védelmet biztosítanak a privát szférának, kevesebb megfelelési (tőke, létszám, beszámolás) szabály vonatkozik rájuk és hatékonyan használhatóak vagyon és öröklés tervezésre.  

A business trust előnyei és hátrányai 

A bizalmi vagyonkezelési szerződésnek nincs minimális tőke követelménye és nem vonatkoznak ré a tőkemegfelelőséi szabályok sem. A kezelt vagyon ”jegyzett” tőkéje a kezelt vagyon értéke, amit rugalmasan lehet növelni és csökkenteni is.  

A magyar trustoknak el kell készíteni, de nem kell közzétenni az éves beszámolójukat és nem kell közölni információt a kedvezményezetteknek kifizetett tőkéről és hozamról sem. Mivel a kezelt vagyonnak általában hitelezője nincs, a pénzügyi adataik titkossága nem sérti a hitelezővédelmi szempontokat. 

A bizalmi vagyonkezelési szerződés megszüntetésének nincs végelszámolási folyamata. A bvk szerződés megszűntetése ezért egyszerű és rövid folyamat. 

Hátránya lehet a business trust-nak, hogy jelenleg a bankok nem finanszíroznak olyan eszközöket, amelyeket bizalmi vagyonkezelésben tartanak. További hátránya a bvk szerződés „rövid” élettartama. A magyar szabályok szerint csak 50 évre hozható létre ilyen szerződés. 

Hogyan működik a business trust 

A business trust képviseletét a bizalmi vagyonkezelő látja el, hasonlóan egy cég ügyvezető igazgatójához. A magyar jogszabályok szerint létrehozott business trust nem végezhet olyan tevékenységet, amely nem a kezelt vagyon hasznosításának minősül.  

A magyar bizalmi vagyonkezelési szerződés társasági adóalany és az iparűzési adó hatálya alá is tartozik. Az ÁFA kötelezettsége pedig attól függ, hogy a bizalmi vagyonkezelő ÁFA alany-e vagy sem. 

*** 

Többet is szeretne megtudni a témáról vagy érdekli a szellemi termékek, az ingatlanok és egyes ingóságok hasznosítására létre hozott bizalmi vagyonkezelés? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.