Trust típusok – a Land TrustA bizalmi vagyonkezelési szerződéseket, vagy trust-okat számtalan jellemzőjük alapján szokták típusokba sorolni. Ebben a poszt sorozatban a leggyakrabban használt, tucatnyi szerződés típus fogjuk bemutatni. Az első a land trust, amit előszeretettel használnak az USA-ban a hozzáértő ingatlan befektetők.

Az USA-ban gyakran használt land trust elsődleges célja általában nem a vagyonvédelem vagy adótervezés, hanem a magánélet és a személyes adatok védelme. A land trust-ban általában csak ingatlan vagyon van, amit befektetési céllal vásárol meg a vagyonkezelő.

De olyan ingatlan vagyona is lehet, amit a kedvezményezett használhat is rövid vagy hosszútávon.

Az USA több államában az ingatlanvagyon tulajdonosa a land trust használatával inkognitóban marad, mivel a nyilvántartás csak a vagyonkezelő adatait tartalmazza.

Magyar sajátosságok

Land trust a magyar bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok alapján is létre hozható. Itthon viszont nem marad inkognitóban a kedvezményezett és a vagyonrendelő sem. Mivel a vagyonrendelő és a kedvezményezett adatait is tartalmazza a földhivatali nyilvántartás.

Ha a magyar szabályok szerint hozunk létre ilyen struktúrát, akkor oda kell figyelni az ÁFA kérdésére és a helyi adókra is. Előfordulhat ugyanis, hogy a bizalmi vagyonkezelő által tulajdonolt ingatlanokra a magánszemélyekhez képest kedvezőtlenebb helyi adó szabályok vonatkoznak.

Az általános forgalmi adóval kapcsolatos kérdéseket pedig azért kell körbe járni, mert ugyan a kezelt vagyon nem ÁFA alany, de a vagyonkezelő lehet hogy az, illetve azzá válhat a bizonyos esetekben.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés, professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.