Trust típusok – a Directed Trust – az eseti bizalmi vagyonkezelési szerződés alternatívájaA directed trust az Egyesült Államok több államában formalizált trust típus. Ez a bizalmi vagyonkezelési szerződés (bvk) forma lehetőséget ad arra, hogy a vagyonrendelő által megbízott tanácsadók kontrollálják a vagyon befektetését és a kifizetéseket. Ezt a szerződés típust bizonyos korlátokkal a magyar jogi környezetben is meg lehet valósítani.

Az általában használt bizalmi vagyonkezelési szerződésekben az vagyonkezelő egy személyben látja el a befektetésekkel és a kezelt vagyon tőkéje vagy hozama kifizetésének a feladatait. A befektetések és a kifizetések szabályait sem kötelező a bvk szerződésben rögzíteni.

A directed trust esetében a befektetési és a kifizetési funkciókat a szerződés nem a vagyonkezelő feladati közé sorolja. Hanem a funkciók három felé osztásával, olyan jog keretrendszert hoz létre, amellyel a vagyonrendelők és a kedvezményezettek az általuk választott szakemberekre bízhatják a befektetési és a kifizetési döntéseket.

A befektetési tanács

A kezelt vagyon közvetett befektetéseivel foglalkozó „testület” jellemzően az vagyonrendelő vagy a kedvezményezett családtagjaiból és/vagy tanácsadóiból. Általában a következő területeken alkalmaz szakértőket:

  • tőkepiaci közvetett befektetések kezelése,
  • biztosítások kezelése
  • műkincs és műtárgy befektetések kezelése
  • ingatlan befektetések kezelése
  • közvetlen befektetések (pld. családi vállalkozások részesedései) kezelése.

Egy szakértő, tapasztalat és sokszínű tanácsadó testület kialakítása hatékony befektetés és eszköz diverzifikációt biztosít a kezelt vagyonnak.

A befektetési tanács iránymutatása szerint a vagyonkezelő végzi el a befektetéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat. A vagyonkezelő nyit bank és értékpapír számlát, könyvel, időszakos pénzügyi jelentéseket és adóbevallásokat készít.

Nem kötelező ugyan, de érdemes befektetési politikát (szabályzatot) létrehozni a kezelt vagyonhoz, amivel a vagyonrendelő meghatározhatja a befektetési alapelveket.

A kifizetési tanács

A kifizetési tanács határozza meg a directed trust-ban azt hogy mikor, milyen céllal és mekkora összegű tőkét vagy hozamot fizet ki a vagyonkezelő a kedvezményezettnek. A befektetési szabályokhoz hasonlóan a kifizetési szabályokat, alapelveket is érdemes írásba foglalni, bár ezt sem kötelező.

A kifizetési bizottságban olyan személyeket érdemes delegálni, aki jól ismerik a kedvezményezettek céljait, vágyait és aktuális körülményeit valamint tisztában vannak az adókötelezettségekkel és a befektetések értékelésével. Az amerikai gyakorlatban a vagyonkezelőre is szokták bízni ezt a funkciót.

A vagyonkezelő szerepe a directed trust-ban

A vagyonkezelő az egyedüli tulajdonosa a kezelt vagyonba tartozó eszközöknek. A vagyonkezelő nyit bankszámlát, értékpapír számlát, műkincs trezort, etc. a kezelt vagyonnak. A vagyonkezelő látja el az jogi, adózási és számviteli feladatait a kezelt vagyonnak. Elkészíti a vagyonrendeléshez és vagyonkiadáshoz, hozamkifizetéshez kapcsolódó iratokat. A vagyonkezelő felelős az adóbevallások beadásáért és az adók és illetékek befizetéséért is – kivétel az esetleg a kedvezményezetteket terhelő illeték.

Hogyan valósítható meg a direct trust a magyar szabályok szerint?

Mivel a bizalmi vagyonkezelés magyar szabályrendszere első sorban diszpozítív szabályokból áll, nagyon rugalmas bvk szerződést lehet létrehozni. Ezért egy amerikai direct trust típusú szerződést szinte minden elemében ki lehet alakítani a magyar jogszabályi környezetben is.

A vagyonkezelő és a vagyonrendelő szempontjából is nagyon lényeges kérdés a felelősségi és az utasítási jogkörök kialakítása. A vagyonrendelő még a bizottságokon keresztül sem rendelkezhet utasítási jogkörrel a vagyonkezelő felett. A vagyonkezelőt viszont védeni kell az esetleg  kárt okozó bizottsági döntések következményeitől.

***

Többet is szeretne megtudni a directed trust szerződés típusról? Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések hatékony megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.