Tovább csökkenhet az adóelkerülés Magyarországon az adóhivatal új fegyverével 

 

Tállai András  a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára azt várja a jövő nyári online számlázás bevezetésétől, hogy az adóhivatal részlegesen kitölthesse a vállalkozások áfabevallását.

 

2017. július 1-től az Adóhivatal a vállalkozások által számlázóprogram segítségével kiállított számlák közül azokat, amelyeknek az általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot, a szoftver  tételesen lejelenti az erre a célra létrehozott adóhatósági adatbázisba. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság a számla kiállítását követően látni fogja egy adott vállalkozás fizetendő forgalmi adójának zömét és a vállalkozás által befogadott számlák közül is azokat, amelyeknél az áfa tartalom a megadott határértéket meghaladja.

 

Azért, hogy az adatszolgáltatás teljes körű legyen, a vállalkozások által kézzel kiállított számlákat a kiállítást követő egy napon belül, egy webes felületen kell majd bejelenteni. Félmillió Ft áfa tartalom alatt pedig öt napja lesz erre az adózónak. Látható tehát, hogy a kéziszámlákra olyan mértékű többlet adminisztrációt telepítenek, hogy kényelmetlenné válik azok használata. Ma már elérhetőek az online számlázási szolgáltatások, így akár egy mobiltelefonnal is lehet számlázni, nem szükséges hozzá irodai környezet. A változás a gazdasági élet szereplőit bizonyára továbbra is a számlázóprogramok, vagy a felhőalapú számlázás felé fogja terelni.

Azonban a legjelentősebb hozadéka a változásnak az lesz, hogy az adóhatóság az adatbázis és az általános forgalmiadó bevallás adatainak összevetése alapján azonnal látja majd, hogy mely vállalkozások nem vallják be helyesen a fizetendő adójukat. Az adóhivatal támogató szolgáltatása keretében a vállalkozások felé megjeleníti majd az áfabevallás tervezetét. Amennyiben az adott vállalkozás ettől jelentősen eltérő adattartalmú bevallást nyújt be, adóhivatali ellenőrzésre számíthat. Az adóhivatal ettől a lépéstől az áfa csalások jelentős visszaszorulását várja. Az Európai Bizottság szeptember végén kiadott tanulmánya szerint 2015-ben fele akkora volt az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió más országaiban. Míg Magyarországon az adórés 13,7 százalék, addig a régiós átlag 25,5 százalék. Az online számlázás bevezetésével ez tovább csökkenhet és akár egyszámjegyűvé is válhat.