Több bizalmi vagyonkezelő – egy kezelt vagyonbanAnnak ellenére, hogy egy kezelt vagyonnak elvben akármennyi vagyonkezelője lehet, a  gyakorlatban ritkán fordul elő, mivel kifejezetten nehéz a bizalmi vagyonkezelést közösen végezni.

Magyarországon több vagyonkezelő kinevezése egyszerű feladat a vagyonrendelőnek, de technikailag nagyon nehéz a különböző vagyonelemek kezelése. Ha több vagyonkezelője van egy kezelt vagyonnak akkor egyhangú döntésekkel tudják csak kezelni a vagyont, illetve egyetemleges felelősségük van a vagyonrendelőkkel és a kedvezményezettekkel szemben.

A bizalmi vagyonkezelésre legjellemzőbb vagyonelemek közül többet jelenleg technikailag nem tud kezelni több vagyonkezelő.

Bankszámla és értékpapír számla

Bankszámlát egy személy tud nyitni, bár lehet rajta több személynek is aláírási joga és akár együttes joguk is lehet. A számla tulajdonosa azonban bármikor felül tudja írni ezt a rendelkezést és magához tudja ragadni az aláírás jogot. Ezzel el tudja lehetetleníteni a vagyonkezelők együttműködését. És ugyan ez a probléma az értékpapír számlával is.

Ingatlan

Ingatlant is elvben tud csak 2 vagyonkezelő egyszerre kezelni és a gyakorlatban nem jegyzi be a vagyonkezelő párost vagy több vagyonkezelőt 1/1-es tulajdonosként az ingatlan nyilvántartásba, hanem egyenlő arányban akarja megosztani a tulajdonjogot. Ez viszont nem felel meg a valóságnak, mert a tulajdonjog nincs megosztva.

Céges részvények és üzletrészek

A magyar kft tulajdonosait be kell jelenteni a Cégbíróságnak. A több vagyonkezelő által kezelt vagyonban lévő üzletrészeket lehet közös tulajdonú üzletrészként is kezelni. Ilyen esetben a tagok helytállási kötelezettsége egyetemleges, így ez a felállás hasonlít a legjobban a több vagyonkezelő által kezelt vagyonra vonatkozó szabályokra. A Cégbíróság bejegyzi külön-külön is a vagyonkezelőket, ha úgy adjuk be az iratokat.

A részvénytársaságok esetében pedig akkor kell bejegyezni a cégjegyzékbe a vagyonkezelőket, ha a részvények több mint 50 százalékával rendelkeznek.

Mi a helyzet külföldön

Azokban az országokban, amelyekben évszázados múltja van a bizalmi vagyonkezelési szerződéseknek, a több vagyonkezelő intézménye is egyszerűbben megoldható és nem okoz gondot a vagyon nyilvántartása sem. Jellemző az is, hogy a privát (itthon esetinek hívott) és a profi (engedéllyel rendelkező) vagyonkezelő is együtt tud működni egy szerződésben.

Privát és profi együtt

Különleges esete a több bizalmi vagyonkezelő kinevezésének:

  • egy eseti és
  • egy professzionális vagyonkezelőt is megbíznak a vagyonrendelők ugyanannak a vagyonnak a kezelésével.

Ilyen esetben a vagyonkezelési szerződést az MNB-nek és a bizalmi vagyonkezelő vállalkozásnak is nyilvántartásba kell vennie, de egy adószáma lesz, tehát egy adóalanynak fog minősülni.

Ilyen felállást külföldön például akkor alkalmaznak a vagyonrendelők, ha az eseti vagy nem-üzletszerűnek nevezett vagyonkezelő és a bizalmi vagyonkezelő vállalkozás között a feladatokat megosztják. Például egy élethosszig tartó gondoskodást igénylő kedvezményezett ellátásával az eseti bizalmi vagyonkezelő foglalkozik, míg az ellátást biztosító vagyont egy profi cég kezeli.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés; professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban; kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.