Tízezrek a NAV célkeresztjében


Kategória
Könyvelés

adozona.hu

Több tízezer olyan vállalkozás ellenőrzését kezdte meg az adóhivatal, amelyek nem igényeltek online pénztárgépet arra hivatkozva, hogy megszüntetik a működésüket – mondta az InfoRádiónak a NAV sajtóreferense. Aszalós Andrea példaként említett egy céget, amely adószám nélkül is folytatta élelmiszerboltjában az értékesítést.

„Tavaly az év végi ellenőrzéskor több adózó is arra hivatkozott: azért nem rendelt online adatkapcsolatra is képes pénztárgépet, mert december 31-vel bezár. Ezeket a nyilatkozatokat számon tartjuk és megnézzük, valóban így történt-e. Vizsgáljuk azt is, hogy aki nem rendelt online pénztárgépet, de kiváltotta az üzembe helyezési kódot, az vajon ezt miért nem tette meg” – ismertette Aszalós Andrea.

Rámutatott, hogy országszerte több tízezer ilyen vállalkozás van. A pontos számot azért nem lehet megmondani, mert sokan több kódot is rendeltek, ami mögött pedig nincs ugyanannyi külön vállalkozás.

„A NAV régiókra bontva ellenőrzi ezeket a vállalkozásokat, az egyes térségekben folyamatosan keresik meg a cégeket. Ahol még mindig üzemel a cég, akár úgy is, hogy az adószámát visszaadta, ott bírságokat szabnak ki” – jelezte a sajtóreferens.

Példaként említett egy céget, amely adószám nélkül is folytatta élelmiszerboltjában az értékesítést, ráadásul a felhalmozott termékek egy részének már le is járt a szavatossága. Miután a cég az adószámát visszaadta, a NAV-nál úgy jelent meg, hogy a vállalkozás megszűnt, a gyakorlatban viszont ugyanúgy működött, mint ha szabályos gazdaági tevékenységet folytatna.

„Ilyenkor a volt céget képviselő személy felel a mulasztásokért – mutatott rá Aszalós Andrea. Hozzátette: az említett konkrét ügyben többféle bírságot szabnak ki, mert nem csak szabálytalan gazdasági tevékenység végzéséről van szó, hanem számlákat sem adott ki a vállalkozás. „Valamilyen formában minden érintett céget megvizsgál a NAV. Az esetek többségében kimennek az ellenőrök a helyszínre és megnézik, hogy valóban szünetel-e a vállalkozás – jelezte Aszalós Andrea.