Tényleges tulajdonosok publikus nyilvántartásaeuFlagAz EU 2014. decemberi közleménye szerint egyetért a vállalatok és a trustok tényleges tulajdonosainak publikus nyilvántartásával. A végső haszonélvezők központilag lesznek nyilvántartva az európai országokban, hozzáférhetővé téve „jogos érdekből” az embereknek, mint például az oknyomozó újságíróknak és más érintett polgároknak a kötött alku Európai Parlament és a Tanács tárgyaló negyedik EU Anti Pénzmosás elleni irányelv tervezet (AMLD) értelmében.

 A tervezett javaslat szerint, minden tagállamnak össze kell gyűjtenie: név, születési dátum, állampolgárság, lakóhely szerinti ország: valamint a részesedéseket, azoknak, akik az utolsó haszonélvezői a társaságnak és más jogi személyeknek, beleértve a trustokat.

Az AMLD először kötelezni fogja az EU tagállamokat arra, hogy tartsanak egy központi információs és regisztrációs listát, amely elérhető lesz mind a 28 tagállamban az embereknek „bizonyítva a jogos érdekeltségeket” csak úgy, mint az oknyomozó újságíróknak. Bizalmas információ nem lesz elérhető a nyilvánosság számára.

A központi regisztráció nem szerepelt az Európai Bizottság felterjesztett javaslatai között, de az Európai Parlamentben a tárgyalásokig igen. A Parlament számos rendelkezést indítványozott a módosított AMLD szövegében, azért hogy a személyes adatokat megvédje.

„A tényleges tulajdonosokról létrehozott nyilvántartás segíteni fog abban, hogy lerántsa a leplet a titkos offshore számlákról és nagymértékben támogassa a harcot a pénzmosás és a kirívó adó kerülés ellen” – mondta Krisjanis Karins a Gazdasági és Monetáris Bizottság szóvivője.

Az indítvány keresi azt is, hogy tisztázódjanak a szabály tervezetek „politikailag érintett személyek” ügyében. Ahol magas kockázatú üzleti kapcsolatok vannak ilyen személyekkel, további intézkedések kellene bevezetni arra, hogy azonosítható legyen a vagyon eredete.

Szükséges hogy a javaslatot az EU tagállamok követei, a Parlament Gazdaság és Monetáris Bizottsága, a Civil szervezetek, az Igazságügyi és Belügyügyi Bizottságok jóváhagyják 2015-ig, mielőtt szavazásra bocsátják a teljes Parlamentnek.