Vagyontervezés? 5+1 tudnivaló a tartós befektetési számláról (TBSZ)Az Airon mai blogbejegyzésében adózás szempontjából egy igen hasznos intézményt vizsgálunk meg. Megnézzük a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha pl. tőzsdén szeretnénk kereskedni vagy esetleg állampapírba fektetnénk ezzel a lehetőséggel. Mindezt nemcsak magánszemély teheti meg, hanem magánalapítvány és bizalmi vagyonkezelő is. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, részben vagy egészben mentesülünk az elért hozamok utáni adó megfizetése alól.

Aki közép- vagy hosszútávú befektetésen gondolkodik, annak kiváló lehetőség ez az értékpapír típusú tartós befektetési számla. A TBSZ értékpapírokban (pl. kötvény, részvény, befektetési alap stb.) elhelyezett megtakarítási forma, amely révén (meghatározott idő elteltével) részben vagy egészben mentesülünk az elért hozamok utáni adó megfizetése alól.

A szerződések száma nincs korlátozva
  • Egy naptári éven belül értékpapír típusú TBSZ-t több befektetési szolgáltatónál is köthetünk. (Példa: 2022-ben köthetünk ilyen szerződést egyszerre több banknál is, mint X banknál, Y banknál, illetve Z banknál is és így tovább, ez nincs korlátozva.)
  • Egy naptári éven belül egy befektetési szolgáltatónál viszont csak egy értékpapír típusú TBSZ-t lehet kötni. (Példa: 2022-ben egy ilyen szerződést köthetek X banknál, de aztán majd akár 2023-ban és 2024-ben stb. is köthetek ugyanennél az X banknál.)
A gyűjtőév alatt korlátlanul növelhetjük a lekötött pénzösszeget

A számlanyitás évét nevezzük gyűjtőévnek, ahova legalább 25 ezer forintot – vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszközt – kell befizetni, és ezt korlátlanul növelhetjük a gyűjtőév során. Ez lesz a mi lekötött pénzösszegünk. Fontos kiemelni, hogy a gyűjtőévet követően már nem tudunk rá pénzt befizetni. Ha pl. most nyitnánk TBSZ számlát, akkor a 2022-es év (jelen esetben júniustól december 31-ig) lenne a gyűjtőévünk, azonban ezen idő alatt is kereskedhetünk (vásárolhatunk pl. részvényt, állampapírt).

Három év leteltét követően már csak 10% az adómérték

A következő időtartamunk az ún. hároméves lekötési időszak. Az időtartam alatt nem lehet hozzáférni a számlán lévő összeghez, nem is lehet feltölteni rá. Amennyiben mégis szeretnénk kivenni a pénzünket, akkor lekötött pénzösszeget meghaladó rész fog jövedelemnek (lekötési hozam) számítani és ez után kell megfizetni a 15%-os mértékű adót (amit alapesetben kellene). A három év leteltét követően lehet kivenni a pénzünket 10%-os adóval akár részben, akár a teljes összeget.

Öt év leteltét követően az adó 0%

Az utolsó időtartamunk a kétéves lekötési időszak, tehát így lesz összesen 5 év és a plusz 1 gyűjtőév a TBSZ „élettartama” alapesetben. Ennek az öt év leteltét követően „fizetünk” a lekötési hozam – tehát a keletkezett jövedelem – után 0 %-os adót.

Nincs gyűjtőév, ha az 5. év után folytatjuk a szerződést

Az 5. év után dönthetünk úgy, hogy egy részét kivesszük a pénzünknek vagy akár tovább is vihetjük. Amennyiben folytatjuk tovább a TBSZ számlát, ugyanúgy a 3+2 év lekötési időszakok fognak vonatkozni a szerződésünkre annyi különbséggel, hogy itt nem lesz gyűjtőév, mert ez esetben az 5. év fog gyűjtőévnek számítani.

+ 1. Magánalapítvány és bizalmi vagyonkezelő is köthet TBSZ-t

 

Tartós befektetési szerződést köthet még a magánszemélyen túl:

  • a magánalapítvány, amely a szerződést a kedvezményezett magánszemély javára történő vagyoni juttatás céljából köti meg, valamint
  • a bizalmi vagyonkezelő, aki a szerződést a bizalmi vagyonkezelési szerződésben foglaltak teljesítése céljából köti meg.

Jogszabály alapján a magánszeméllyel egy tekintet alá esik a bizalmi vagyonkezelő és a magánalapítvány, tehát az adóbevallást benyújtani és megfizetni is nekik kell.

 

Amennyiben ez a lehetőség felkeltette érdeklődését, keressen minket bizalommal.