Társasági adó az Egyesült Arab EmírségekbenAz Egyesült Arab Emírségek ( UAE ) idén bevezeti a társasági adót a következő adóévtől, de a kisebb profittal rendelkező adóalanyok bizonyos esetekben adómentességet élveznek.

Az Egyesült Arab Emírségek Szövetségi Adóhatósága (FTA) kiadta a 116. számú kabinethatározatot, amely megerősíti a 0%-os társaságiadó-kulcs alá eső adóköteles jövedelmet az UAE új társasági adórendszere szerint.

Az első 375 000 emirátusi dirham (~ 38 625 000 forint ) adóköteles jövedelemre 0%-os kulcsot. Az ezt meghaladó adóalapra 9%-os kulccsal kell társasági adót fizetni.

Az egy adóévben több vállalkozást vagy üzleti tevékenységet folytató adóalanyok összesen 375 000 AED kedvezményre jogosultak, amelyre a 0%-os kulcs vonatkozik.

Az új rendszer a 2023. június 1-jén vagy azt követően kezdődő adóévben lép hatályba. Az adóbevallások és a befizetések esedékessége az adott adóidőszak végétől számított kilenc hónapon belül történik. A naptári évet követő cégek esetében az új rendszer a 2024. január 1-jén kezdődő adózási időszakra vonatkozik. Az első bevallás és befizetés 2025. szeptember 30-ig esedékes.

Az FTA emellett megnyitotta az EmaraTax platformot a társasági adóbejegyzéshez, amely 2023. január 1. és május 31. között bizonyos adózók számára meghívással érhető el. Később fogják közölni az időpontot, amikor a regisztráció megnyílik a többi adózó számára is. Elsőbbséget élveznek azok az adózók, akiknek a pénzügyi évei 2023. június 1-jén kezdődnek.

Az adóalanyoknak akkor is regisztrálniuk kell, ha adóköteles jövedelmük nem éri el a 375 000 AED küszöbértéket, vagy mentesülnek a társasági adó alól. A késedelmes regisztrációért nem szabnak ki bírságot, ha azt az első társaságiadó-bevallás esedékessége előtt teljesítik.

***

Többet is szeretne megtudni a témáról vagy érdekli a cég, alapítvány vagy bizalmi vagyonkezelés létrehozása az Egyesült Arab Emírségekben? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.