Szlovák cégek magyarországi adókötelezettségeSok magyar vállalkozó alapít Szlovákiában céget az alacsonyabb adóteher miatt és használják azokat szabálytalanul, bár nem is tudnak arról, hogy a külföldi cég magyarországi tevékenysége itt is adóköteles lehet és nem a bejegyzés helyszínén.

A hatályos társaságiadó törvény előírásai alapján telephellyel rendelkezőnek kell tekinteni azokat a külföldi cégeket is, amelyeknek az üzletvezetésének helye Magyarország. Az üzletvezetés helye pedig az a hely, ahol az ügyvezetés az irányításra berendezkedett.

A fentiekből az következik, hogy egy Magyarországi állandó lakhellyel rendelkező személy által, Magyarországról irányított, de Szlovákiában bejegyzett vállalkozásnak itt telephelye keletkezik és a telephelyéhez rendelhető bevételei után itt (is) kell adót fizetnie.

Ha például egy tanácsadó Szlovákiában bejegyzett cége magyar partnereknek ad tanácsot és ezt Magyarországról teszi, akkor elvben nem adhat ki ÁFA mentes számlát, be kell jelentkeznie a magyar adóhatósághoz és be kell jegyeztetnie a magyar telephelyét is. A bevételeit a külföldi adózókra vonatkozó hatályos szabályok szerint számolhatja el, semmivel sem kedvezőbb feltételekkel, mint egy hagyományos magyar cég.

Eddig nem lehetett azt tapasztalni, hogy a magyar adóhatóság különösebben vizsgálta volna a magyar cégeknél található szlovák számlák teljesítésének és a külföldi cégek üzletvezetésének körülményeit, de a törvényi lehetősége megvan rá.