A számlázással és számlázó programokkal kapcsolatos követelmények 2017-benszamlazo

Jövőre csak olyan számlázó szoftvert lehet (érdemes) használni, amely teljesíti az új előírásokat és valós időben továbbítja a kiállított számla adatait az adóhatóságnak.

A számlázó szoftvereket fejlesztőinek 2017. januártól kell az új funkciót biztosítani az alkalmazásaikban és 2017. második félévétől az adattovábbításnak élesben is működnie kell. Az adóhatóság a jelenlegi szabályok alapján is hozzáférhet a számlák adataihoz, mivel minden számlázó programnak elő kell tudnia állítani az adóhatóság kérésére egy un. NAV XML fájl. Ezeket a fájlokat már be szokták kérni adóellenőrzés során.

További előírás 2017-től, hogy az vevők adószámát is fel kell tüntetni azokon a számlákon, amelyeknek az ÁFA tartalma eléri a 100 000 forintot. Amennyiben 2016-ban állítunk ki egy olyan számlát, amelynek 2017-ben van teljesítési időpontja, akkor csak azokon a számlákon kell feltüntetni a vevő adószámát, amelynek az ÁFA tartalma meghaladja az 1 millió forintot. Magánszemélyeknek kiállított számlákon továbbra sem kell feltüntetni a vevők adóazonosító jelét.

Számlázó alkalmazások

A számlázó alkalmazások rohamosan terjednek Magyarországon és ezek közül többnek van olyan funkciója, amely tartalmazza a cégjegyzékben szereplő cégeket és az adataikat is. Ha olyan számlázót használunk, amelyben működik ez a funkció, akkor a vevőink adószámát nem kell külön-külön bekérni, mert a számlázó adatbázisa már tartalmazni fogja. A legtöbb, internetes felületen működő számlázó alkalmazás pedig valószínűleg rövid időn belül alkalmas lesz a valós idejű adatszolgáltatás teljesítésére a NAV felé.

A számlázó szoftverek és alkalmazások használatát be kell jelenteni az adóhatóságnak és arról is értesíteni kell őket, ha befejezzük egy-egy számlázó használatát. Nincs viszont arra vonatkozólag korlátozás, hogy hányféle, belföldi vagy külföldi szoftvert használunk, lényeg, hogy megfeleljen az ÁFA törvény, az adózás rendjéről szóló törvény és a vonatkozó NGM rendelet előírásainak.