Stabilitási Megtakarítási Számla – mire jó?


Kategória
Adótervezés

money-laundering

A Stabilitási Megtakarítási Számlát (SMSZ) egyfajta adóamnesztiaként is szokás emlegetni, valójában nem biztos hogy meg lehet úszni az adófizetést vagy a jövedelem eltitkolás egyéb szankciót.

Az SMSZ-t több kereskedelmi banknál lehet nyitni és maximum egy alkalommal legalább 5 millió forintot kell rá befizetni vagy átutalni. A befizetett összegből kötelező forintban kibocsátott állampapírt vásárolni.

Az befizetett összeg adóterhe attól függ, hogy a számlát mikor nyitották és a befizetett összeget mikor veszik fel. A 2015. július 1. előtt nyitott számlákat ha kevesebb mint  3 év után megszünteti vagy kivesz a számláról a befizetett összegből 32% adót kell fizetni, ha eltelt már 3 év, akkor 16%, ha 4 év telt el, akkor 8% az adókötelezettség. Ha 5 év telt el, akkor  nem terheli adó a befizetett összeget. Ha a számlát 2015. július 1. és 2016. július 1. között nyitott számlák 1 éven belüli megszüntetése esetén 20%, 1 év elteltével pedig 10% adó terheli a befizetést.

Az adóbefizetést nem a számla tulajdonos, hanem a pénzintézet teljesíti az adóhatóság felé, de nem közöl személyes adatot a számla tulajdonosáról. Ez a kitétel elvben anonimitást biztosítana a számlatulajdonosnak. Gyakorlatban viszont az pénzintézet a NAV Pénzmosás Elleni Információs Irodája jelentést küld a számlatulajdonos és az befizetése adataival. A pénzintézet igazolást ad ki a számlatulajdonosnak a befizetett összegről és adóról, amit adóellenőrzés során az adóhatóságnak kötelessége elfogadni.

Hogyan NEM érdemes használni

Az SMSZ szabályozásának lényeges eleme, hogy csak a számlatulajdonos fizethet be vagy utalhat a számlára. Tehát a jelenleg offshore cég nevén tartott vagyont nem lehet közvetlenül az offshore cég számlájáról a SMSZ számlára utalni, először ki kell azt fizetni a magánszemély számlatulajdonosnak. Mivel az SMSZ számlára a számlanyitással egyidejűleg lehet csak befizetést vagy átutalást eszközölni, az offshore cég számlájáról történő átutalást, majd az összeg SMSZ számlára helyezését nagy valószínűséggel nem lehet egy nap alatt megoldani.

Emiatt az offshore cégtől kapott pénz aznap adókötelessé válik, amikor a jövőbeni SMSZ számla tulajdonosa a pénzt megkapta – vagyis hiába helyezi SMSZ számlára az összeget, az már adóköteles volt a megelőző napon is!

Az adóhatóság erről a tényről a bankszámla kivonatról pontos információt kap és a adózási információk cseréjéről szóló vagy kettős adóztatást elkerülő egyezmények segítségével külföldről is beszerezheti a pontos adatokat. Ha a kifizetést teljesítő offshore céget ellenőrzött külföldi társaságnak minősíti a NAV, akkor további adókötelezettség is terhelni fogja a cég tényleges tulajdonosait.

A jelenleg saját néven vezetett bankszámláról sem lehet kockázat mentesen átutalást teljesíteni az SMSZ számlára, mivel a SZJA törvény szerint az adókötelezettség a bevétel megszerzésének napján keletkezik!

Tehát ha a már bankszámlán lévő összeget fizet be a számlatulajdonos az SMSZ számlára, nem éri el a kívánt célt és nem tudja megúszni a jövedelem eltitkolás miatt kiszabható bírságot és fizetendő adót.

Kockázat mentesnek tekinthető a készpénz befizetés, ha nem bankszámláról veszik fel előző nap – mert ebben az esetben a bank bejelenti a felvétet a NAV illetékes irodájának – vagy más valutáról váltják át forintra  – mert ekkor a valuta váltó jelenti be az adatokat – az SMSZ befizetés előtt.

Szóval nem igazán marad más kockázat mentes forrás az SMSZ befizetésre, csak a párnaciha.