ÁFA regisztráció és pénzügyi képviselet – itthon és külföldön

Önkéntes vagy kötelező HÉA-nyilvántartás a nem honos adófizetők számára. Az általános HÉA-szabályoknak megfelelően a külföldi illetőségű adófizetőket nyilvántartásba kell venni a HÉA-ra, ha a belföldi vagy külföldi illetőségű személyek által belföldi telephelyen keresztül szállított termékeket / szolgáltatásokat végzik.

Regisztrációs folyamat
A pályázati űrlapok csak magyar nyelven érhetők el, és nagyon ajánlott, hogy kizárólag személyesen nyújtsák be a budapesti illetékes adóhivatalt. A kitöltött és dully aláírt formák mellett az adóhivatalnak szüksége van

egy jó állapotú vagy hasonló okmányt,
közjegyzői aláírási minta
a társaság igazgatója (i) kinevezése vagy hasonló dokumentum
valamint a nem rezidens adóalany nevében eljáró személy / vállalat meghatalmazása.
Az adóhivatal 8 nap alatt rendszeresen adja ki a HÉA-számokat (belföldi és közösségi), vagy további dokumentumokat, visszaigazolást kér.

ÁFA bevallások, visszatérítések
A HU HÉA-bevallást és a VIES formanyomtatványokat az általános szabályok szerint negyedévente be kell nyújtani, amennyiben a fizetendő HÉA-összeg meghaladja az 1 millió forintot, az áfa-bevallást és a VIES-t havonta kell benyújtani. A 2010-es évtől hatályban lévő új szabályokkal összhangban az adóhivatal a HÉA-jelentésekhez csatolja a héa-számot, számlaösszeget és a partnerek számát.

Az adóhivatalnak 30 napon belül vissza kell fizetnie a visszaigényelhető HÉA-t a belföldi illetőségű adóalanyoknak, vagy 45-n belül, amennyiben a visszatérítés meghaladja az 500 000 forintot. A visszatérítés határideje 75 nap, ha a HÉA-számlákat nem teljes egészében fizeti.

Segítséget nyújthat Önnek abban, hogy regisztrálja vállalatát a HÉA-ra Magyarországon, és Ön is áfa számviteli szolgáltatásokat nyújt.