Megfelelőség – szolgáltatások eseti bizalmi vagyonkezelőknek

Az AIRON nagy tapasztalata rendelkezik bizalmi vagyonkezelési szerződések tervezésében és létrehozásában, valamint folyamatos megfelelőségi szolgáltatást nyújtunk a működő kezelt vagyonnak és bizalmi vagyonkezelőiknek.

Miért fontos a megfelelőség a nem-üzletszerűen eljáró bizalmi vagyonkezelőknek?

A bizalmi vagyonkezelőnek nem kell engedélyt kérni a tevékenység végzésére, ha csak egy bvk szerződést kezelnek. Nem kell személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeknek megfelelniük. A feladatuk mégsem egyszerű, mert több olyan kötelezettségük van, amit teljesíteniük kell a szerződés létrejötte után egy alkalommal vagy folyamatosan. A NAV vagy az MNB szempontjából a megfelelőség akkor fog teljesülni, ha bizalmi vagyonkezelő minden kötelezettségét – lehetőleg időben – teljesíti.

Első lépések

A vagyonkezelési szerződés létrehozását be kell jelenteni az MNB-nek, ha nem engedéllyel rendelkező bizalmi vagyonkezelőt bíz meg a vagyonrendelő. A bejelentésre az MNB 60 napon belül válaszol és a hatósági bizonyítvány állít ki, ha nem talál problémát a bvk szerződésben. A hatásági bizonyítvánnyal lehet elkezdeni a további ügyintézést. Első körben adószámot kell igényelni a NAV-tól. Ezután meg kell bízni valakit a NAV előtti képviselettel, ha a vagyonkezelő nem egyedül akarja ellátni ezt a feladatot. Ha megtörtént képviselő nyilvántartásba vétele, el lehet kezdeni a helyi adóhatóság előtti regisztrációt is.

Megfelelőség – szolgáltatások az alábbi feladatok teljesítését foglalja magában: