Redukálható kamatadóAz Ausztriában, Svájcban, Liechtensteinben vagy Luxemburgban nyitott valamely közösségi államban állampolgár által nyitott magán bankszámlákon elért kamatbevételből 35% forrásadót vonnak le 2011. július 1.-től, de lehet forrásadó mentességet is kérni – adót az esetben is kell fizetni, de lehet hogy az kevesebb lesz mint a forrásadó.

Amennyiben a magánszemély bejelenti az adóóhatóságának, hogy van külföldi bankszámlája, akkor az adóhatóság a vonatkozó irányelv szerint igazolást köteles kiadni arról, hogy a forrásadót nem kell levonnia a másik államban lévő banknak, hanem az adóköteles bevételről információt kelll szolgáltatnia az illetékes adóhatóságnak a magánszemély számlatulajdonos felhatalmazása alapján.

Így például Magyarországon nem 35%, hanem a kamatjövedelmekre mindenkor érvényes – jelenleg 16% – személyi jövedelemadó kulcsot kell alkalmazni az adókötelezetttség megállapításakor és az adót a magánszemélynek kell megfizetnie, Magyarországon.

A magánszemélynek pénzintézetenként kell bejelentenie a külföldi számláit vagy értékpapírjait, lehetőleg IBAN, illetve ISIN kóddal és a pénzintézet nevével, címével.

A magyar adóatóság nyomtványt is rendszeresített a bejelentésre, amelynek a száma K06.