Profi vagy privát bizalmi vagyonkezelő, mint tulajdonos a családi vállalkozásokbanJelenleg több mint 700 kezelt vagyon létezik és túlnyomó részük családi vagyon, pontosabban a családi cégek és egyéb a vagyonrendelő számára fontos vagy értékes vagyontárgy kezelésre jött létre. A bizalmi vagyonkezelésbe adott családi cégeket általában a család valamelyik tagja vagy az általuk alapított privát bizalmi vagyonkezelő cég (private trust company vagy PTC) kezeli.  
Miért nem profira bízzuk? 

A vagyonkezelésben lévő cégek kisebb hányada kerül professzionális bizalmi vagyonkezelőhöz. Ennek több oka is van, úgy mint  

  • a családi közvetlen kontroll fenntartása,  
  • a tevékenység kockázata,  
  • a cég mérete  
  • vagy a tulajdoni hányad mértéke. 
Közvetlen kontroll  

A közvetlen kontroll első sorban a bizalom hiánya miatt marad a eseti bizalmi vagyonkezelőknél. Jellemző, hogy a kis és közepes méretű családi vállalkozások tulajdonosai összevonják a tulajdonos és a menedzsment szerepét. Ezért idegen nekik a profi bizalmi vagyonkezelő tulajdonosi szerepe, akinek a menedzsment – aki a vagyonrendelő, a megbízója – riportol… 

Kockázatos tevékenység 

Felszokott még merülni a tevékenységi kockázat, mint indok az eseti vagyonkezelők mellett. Ilyen esetben valójában a bizalmi vagyonkezelő vállalkozás nem tudja vállalni a cég többségi tulajdonrészének a kezelését, mert az veszélyeztetné a például a banki kapcsolatait. Sok, első sorban külföldi bank van, amely nem nyit számlát a kezelt vagyonnak, ha a bevétele bizonyos iparágakból származik. Ilyen lehet például a felnőtt tartalmat előállító vagy ezt az iparágat kiszolgáló cégek. 

Túl nagy vállalkozás 

A vagyonkezelésbe adott cégek mérete ugyan csak a bizalmi vagyonkezelő vállalkozások szempontjából megfontolandó feltétel. Ha egy vállalkozás túl nagy a vagyonkezelésben lévő többi céghez képest, akkor kedvezőtlenebbé válhat a többi cég finanszírozása, hozzáférése pályázati forrásokhoz, bonyolódhat az adminisztrációja. 

Többségi tulajdoni hányad 

A cégek többségi tulajdoni hányad vagyonkezelésében ugyancsak az eseti bizalmi vagyonkezelők „vezetnek”. A bizalmi vagyonkezelő vállalkozások részéről itt is a saját és a többi vagyonkezelésben lévő cégre nehezedő kockázatot tartja szem előtt. Ha többségi részesedése van a cégben a vagyonkezelőnek, akkor magas kockázatot jelent a bizalmi vagyonkezelő vállalkozásra egy portfolióban tartozó cég elleni egy csődeljárás, felszámolás vagy szimpla adószám törlés is. 

Miért bízzuk profira a családi cégeket? 

A bizalmi vagyonkezelő vállalkozások megbízása több esetben előnyösebb, mint a saját vagyonkezelő cég használata: 

  • ha önállóan működő vezetése van a vállalkozásnak és nem igényli a tulajdonos folyamatos jelenlétét, 
  • ha tényleges (vagyoni) felelősséggel kívánja bizalmi vagyonkezelőre bízni a feladatot, 
  • ha igazgatósággal működik a vállalkozás és a vagyonrendelő vagy kedvezményezett  sem óhajt részt venni az igazgatóság munkájában, 
  • ha terheltek a családi kapcsolatok és ez megnehezíti a tulajdonosi szerep vagy az igazgatósági tagság betöltését, 
  • ha több – főleg intézményi – tulajdonostárssal kell együtt működni, 
  • ha sok kedvezményezett van és a hosszú távon, több generáción keresztül kell kezelni a vagyont. 

***  

Többet is szeretne megtudni a témáról? Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.