Private Trustee CompanyA „trust + külsős trustee” megoldástól idegenkedőknek lehet megoldás a családi vagy személyes vagyon kezelésére létrehozott trustok saját trustee cég, private trustee company-val (PTC) történő kezelése, működtetése.

A legtöbb országban, ahol létre lehet hozni trustot, PTC is lehet a trustee, nem csak egy speciális engedéllyel rendelkező vállalkozás. A PTC általában maximum 3-6 trustnál tölthet be trustee pozíciót, ennél több megbízás estén engedélyeztetni kell a tevékenységét.

A PTC-t létrehozhatja a trust settlor-ja is, ezért a vagyon nem kerül ki az eredeti tulajdonos közvetlen felügyelete alól. PTC-t alkalmazhatunk akkor is, ha egy engedéllyel rendelkező trustee nem vállaja el a trustunk menedzsmentjét. Ez akkor fordulhat elő például, ha a settlor által elvárt befektetési politika túl kockázatos és a trustee nem akar felelősséget vállani érte.

A PTC+trust nem tartozik az olcsó megoldások közé, mivel két entitást kell létrehozni és adminisztrálni. 

A privát trustee cégekre a legtöbb országban ugyan az a szigorú titoktartási kötelezettség vonatkoznak mint az engedéllyel rendelkező trusteekra. A trust kedvezményezettjeinek és settlorjának adatait csak kompetens bíróság vagy hatóság határozata alapján adható ki harmadik személynek.