Panama nem alkuszikPanamai szakértő kollégák véleménye szerint az egyik legnépszerűbb adóparadicsom kormánya nem tart a G20-ak szankcióitól, de nem is zárkózik el a tárgyalásoktól a OECD irányelvek alkalmazásáról.

Néhány évvel ezelőtt Panama már elutasított egy OECD memorandum aláírását, mivel úgy gondolta a vezetés hogy az OECD szűk „játékteret” kíván hagyni az akkor is adóparadicsomoknak minősített országonak és ráadásul a „játékszabályokat” is az aláírás után akarja megszabni. A megállapodás ellentétes lett volna a panamai banktitokra vonatkozó jogszabályokkal is, adózási információk cseréjére kényszerített volna az országot. 

Partnereink egyöntetű véleménye, hogy Panama nem akarja feladni az évszázados USA befolyás után kivívott függetlenségét, nem akar adózási információk cserélyéről megállapodásokat kötni és nem akar szigorítani az adózási rendszerén sem.

Az Amerikai Egyesült Államoknak megvannak ugyan a jogi eszközei, hogy akár teljesen kizárja Panamát a USD rendszeréből, kikényszerítve ezzel a változtatásokat, de kevés az esély arra, hogy az USA ezt szeretné tenni Latin-Amerika egyik legerősebb és legnagyobb bankrendszerével, mint a Panama-csatorna legnagyobb kereskedelmi partnere.