Panama információcsere egyezménye MexikóvalNéhány hete Panama adózási információk cseréjéről szóló egyezményt kötött Mexikóval. Gondolhatnánk, hogy ez a lépés ellent mond Panama eddigi álláspontjával az adózási információk cseréjéről, de ez nincs teljesen így.

A Mexikóval kötött egyezmény nem teszi lehetővé az automatikus információcserét és az adozási „adathalászatot”, hanem kijelöli a pontos folyamatást a egyezményes országokban fellelhető, a másik ország adóbevételeit érintő információk cseréjének, kiadásának pontos folyamatát. Panama azt várja az egyezménytől, hogy olyan országként tekintsenek rá, amely megfelel az OECD alapelveinek és együttműködik az adócsalás visszaszorításában.

Ezzel együtt sem változik a Panamai territoriális adórendszer. A külföldön realizált jövedelmek után továbbra sem kell adót fizetniük a cégeknek, magánalapítványoknak.

Az USA erülködése ellenére Panama továbbra is olyan szuverén ország, amely szerint az USA-nak vagy más OECD tagországnak nincs köze a Panamai cégek, alapítványok, trustok bankszámláinak adataihoz, még akkor sem, ha azokat külföldiek tulajdonolják.