Offshore osztalék 10%-os adóvalA 2009. évi adótörvények egyik vitatott eleme az ellenőrzött külföldi társaságtól – magánszemély vagy cég által – kapott osztalék vagy kivont vagyon hazahozatala és az előírások szerinti befektetése esetén használható kedvezményes, 10%-os adókulcs – magánszemélyek esetén. A vállalkozások az összeg 75%-val csökkenthetik adóalapjukat.

Az átmeneti szabály arra az összegre vonatkozik, amelyet az offshore cég 2008. Június 30.-ig bevételként elszámolt. Kérdéses, hogy az adóhatóság hogyan tudja megállapítani azt, hogy mennyi bevételt realizált az offshore cég, mivel a legtöbb országban ezeknek a cégeknek nem kell könyvelést vezetniük és bevallást adniuk. A könyvelést persze lehet vezetni, lehet beszámolót készíteni, de nem kötelező. A törvénymódosítás erre nem tartalmaz előírást.

Az így leadózni kívánt összeg 50%-t 2009. Június 30.-ig kell állampapírba fektetnie az adóalanynak és abban kell tartania 2 évig.

Az adókulcs nagyon kedvező, mivel az általános szabályok szerint ez a típusú jövedelem 36%-val, illetve az aktuális társasági adómértékkel adózik. Figyelembe kell venni viszont, hogy ezen szabály alkalmazása nem jár együtt adóamnesztiával és mivel az a vagyon itthon van, könnyen végrehajtható, lefoglalható.