OECD jelentés az együttműködő és a nem együttműködő országokrólTegnap az OECD megjelentetett egy riportot, amelyben felsorolta a nemzetközi adózási sztenderdeket alkalmazó országokat, a sztenderdek bevezetésére ígéretet tevő adóparadicsomokat és azokat az „pénzügyi centrumokat”, amelyek nem kérnek belőlük.

A közlemény tartalmazza az OECD jövőre vonatkozó terveit is:

1. A sztenderdek gyors és hatékony bevezettetése.

2. Az adózási információk megosztására vonatkozó egyezmények (TIEAs) tárgyalásainak felgyorsítása.

3. Az OECD hatáskörének és feladatainak kiszélesítése.

TCH Komment

A közétett listán a adózási irányelveket alkalmazó országok között szerepelnek – Magyarország mellett – olyan offshore pénzügyi központok, mint Mauritius, Seychelles, Barbados, Guernsey, Jersey, Man-szigetek, UAE, amely valószínűleg növelni fogja a népszerűségüket az adótervezők körében.

Együttműködő, de az irányelvek alkalmazásában eredményeket el nem ért országok között szerepel szinte az összes többi adóparadicsom, amely véleményem szerint mutatja a folyamat bonyolultságát és az valamennyire az OECD erejét is. Az lista ezen részében szereplő British Overseas Territories járnak élen az adóegyezmények tető alá hozásában, néhány országnak 8 éve nincs egy sem.

Pellengérre állítja a lista Costa Ricát, Malaysiát, Fülöp-szigeteket és Uruguay-t, mivel adóegyezményeket sem kötöttek és az irányelvek mellett sem kötelezték el magukat. Érdekessé teszi ezt a minősítést az, hogy az utóbbi három országgal hazánknak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, viszont az adózási információk megosztásáról szóló nincs.

Az OECD riport véleményem szerint csupán egy statisztikának tekinthető, amely nem változtat lényegesen az offshore pénzügyi központok megítélésén, sőt néhánynak növeli a vonzerejét.