Mr. Brown figyelmeztette a Brit Tengerentúli Offshore TerületeketGrodon Brown, az Egyesült Királyság miniszterelnöke figyelmezette a Brit Tengerentúli Területeket, hogy kemény szankciókkal nézhetnek szembe, amennyiben nem tesznek lépéseket a pénzügyi transzparencia és a banktitok esetleges feloldása érdekében.

Az OECD szürke listáján szereplő Anguilla, Bermuda, BVI, Kajmán-szigetek, Gibraltár és Turks & Caicos elkötelezték magukat a nemzetközi irányelvek alkalmazása mellett, de az OECD szerint még nem tettek elegendő lépést a tényleges alkalmazás érdekében – konkrétan kevés kétoldalú egyezményt kötöttek az információcsere érdekében. A miniszterelnök hat hónap haladékot adott az offshore területeknek az egyeztetésre.

Brown figyelmeztette a OECD sztenderdeknek minimálisan megfelelő – Isle of Man, Jersey, Guernsey – területeket is, hogy lépjenek tovább az „alapszintről”, máskülönben őket is szankcionálják a jövőben.

TCH Komment

Maga a hír eléggé semmitmondó, úgy tűnik inkább csak a politikai feszültséget szeretnék csökkenteni vele a szürke listán szereplő EU tagországok és Európai országokkal szemben. Svájc, Ausztria, Luxembourg és Belgium szerint az Egyesült Királyságnak és az Egyesült Államoknak előbb a saját háza táján kellene körülnézni, mielőtt álszent módon elítéli más országok adó és banktitok szabályait.