Minimum adó jöhet a jogdíjakraAz Európai Parlament támogatja azt a javaslatot, amely az EU tagországokban minimum adó bevezetését sürgeti a jogdíj bevételekre.

A javaslat indoka szerint sok multinacionális vállakozás csökkenti a társaságiadó kötelezettségét azzal, hogy jogdíjat fizet egy másik EU tagországban bejegyzett leányvállalatának, ahol a jogdíj bevételeket alacsonyabb adókulcs terheli vagy egyáltalán nem kell az ilyen jellegű bevételek után adózniuk.

A jogdíjak átcsatornázásával csökkenti az EU-ban fizetendő társasági adóját sok, az USA-ban bejegyzett informatikai, energetikai és gyógyszeripari cég, mint például a Facebook, a Google, vagy az Exxon. De a kedvezőbb jogdíjbevétel adóztatása miatt küöltözött Hollandiába a Rolling Stones vagy a U2 dalaihoz kapcsolódó jogokat kezelő cég és alapítvány. A minimum adó meghatározásával szeretnék az elérni, hogy ne érje meg az IP holdingok alkalmazása az EU tagországokban.

A jogdíjak adózása nemcsak Cipruson, Luxembourgban  vagy Hollandiában kedvezőbb, mint a legtöbb EU tagországban, de Magyarországon is. Az effektív adókulcs itthon akár 5%-is lehet a jogdíj bevételekre és adókedvezményt lehet igénybevenni a szellemi termékek értékesítésébő származó bevételekre is 2012-től.