Mi a helyzet az osztrák banktitokkal?Az osztrák pénzügyminiszter kijelentése szerint országa fellebbentette a fátylat a banktitokról és kiadja a pénzügyi információkat a külföldi adóhatóságok megkeresésére. Azt, hogy melyek azok az esetek, amikor az adatokat ki lehet adni, az osztrák banktörvény 38. cikkelye szabályozza.

Az osztrák banktörvény szerint a pénzintézeteknek és alkalmazottaiknak az ügyfelek banki információit időkorlát nélkül meg kell őrizniük és csak a törvényben felsorolt esetekben adhatják azokat ki a kompetens hatóságoknak.

A banki információkat a pénzintézeteknek meg kell osztaniuk a hatályos jelentési kötelezettségük szerint. Ilyen például a 15 000 eurót elérő készpénz kivét és betét jelentése. 

A banktitkot fel kell oldani kompetens hatóság kérésére, az ügyfél halála esetén vagy az ügyfelet gyámság alá helyezik, ha bűncselekmény gyanúja merül fel, illetve ha az ügyfél kéri a banktitok feloldását.

A 38. cikkelye szerint tehát, nem lehet egyértelműen  feloldani az ausztriai banktitkot a magyar adóhatóság kérésére egy „sima” adóellenőrzés miatt, amilyen például a vagyonosodási vagy SZJA vizsgálat.