Mi folyik a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban? – Az EB hatályon kívül helyezi az AMLD egy részétAz Európai Bíróság (EB) 2022. november 22-én kiadott ítéletében érvénytelennek nyilvánította a pénzmosási irányelv egyes részeit. Ez konkrétan egy olyan rendelkezést érint, amelynek értelmében a társaságok tényleges tulajdonosaira vonatkozó információkat minden esetben nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenni. A tényleges tulajdonosok adatainak nyilvánossá tételének célja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése volt…

Az EB most úgy határozott, hogy ez súlyos beavatkozást jelent a magán- és a családi élet tiszteletben tartásába (az Európai Unió Alapjogi Chartájának 7. cikke) és a személyes adatok védelméhez fűződő (az Európai Unió Alapjogi Chartájának 8. cikke) alapvető jogokba. Ez a „beavatkozás” nem volt indokolt, mert nem korlátozódott a feltétlenül szükséges adatokra, ezért aránytalan jogsérelmet okoz.

A tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz – Magyarországon ugyan regisztrációhoz kötötten és bizonyos kivételekkel – de korlátlan számú személy férhet hozzá olyan érzékeny adatokhoz, amiből megállapítható a magánszemély vagyoni helyzete vagy befektetési preferenciái.

Tehát nem csak a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzésére használható a nyilvántartást, hanem olyan érzékeny adatokat is megismerhet harmadik fél, akinek az nem lenne indokolt vagy szükségszerű.

Az ítélet valószínűleg hatással lesz az EU minden tagállamában a tényleges tulajdonosi nyilvántartásra. Több ország – a bejegyzés írásakor Luxembourg, Hollandia, Ciprus – már lépett is és részben elérhetetlenné tette tényleges tulajdonosi nyilvántartást. Ezekben az országban jelenleg csak az illetékes hatóságok férhetnek hozzá az adatokhoz.

Az EB ítéletének értelmében a személyes adatok védelme érdekében korlátozni kell a nyilvános hozzáféréshez való jogot. De mit fog ez jelenteni a magyar cégjegyzékből, részvény könyvekből, a céginformációs szolgálat által vezetett vagy a földhivatali nyilvántartásból megismerhető személyes adatok esetében?

Ezek a nyilvántartások a AMLD előtti idők óta léteznek és rengeteg személyes adatot tartalmaznak. A cégjegyzékből is könnyen kideríthető ki a tényleges tulajdonos, a cégek szinte összes cégirata letölthető a cégbíróság honlapjáról és a földhivatali nyilvántartásból kiderülnek az ingatlanok kiskorú tulajdonosainak az adatai is, nem beszélve a bizalmi vagyonkezelésben lévő ingatlanok kiskorú vagy kiszolgáltatott (vulnerable) kedvezményezettei is.

***

Amennyiben a témában többet is szeretne megtudni, vagy érdekli a bizalmi vagyonkezelés; professzionális módon tudunk a segítségére lenni. Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban; kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.