Mekkora vagyontól érdemes a bizalmi vagyonkezelést használni? A vagyontervezés során az egyik fontos kérdés a létrehozandó struktúra egyszeri és folyamatos költsége is. A bizalmi vagyonkezelés-i szerződéseket számos előnye mellett a pénzügyi befektetések kedvező adózása és ezzel magasabb hozama miatt is érdemes használni a vagyontervezésben.  
Biztosító nélküli „biztosítás” 

A bizalmi vagyonkezelési szerződést egyszerűen, rugalmasan és hatékonyan tudjuk használni vagyontervezésre. A bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon 

  • nem része a magánvagyonnak, 
  • nem része a házastársi közös vagyonnak 
  • nem része a hagyatéknak 

ezért egyfajta biztosításként is funkcionál. Ezt az előnyét elég nehéz beárazni, ezért a vagyontervezés során az vagyonrendelőknek kell eldönteni, hogy ez a biztonsági funkció nekik milyen költséget ér meg. 

Magasabb hozamú befektetések 

A kezelt vagyon adóelőnyi közé tartozik a pénzügyi bevételek adómenetessége, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A magánszemélyként tartott befektetéseink után általában azonnal 15% személyi jövedelem adót kell fizetni  – illetve rövidesen 13% szociális hozzájárulási adót is egyes befeketések után.  

A kezelt vagyonban lévő befektetéseink után pedig csak akkor kell SZJA-t fizetni, ha ki is vesszük a hozamot a kezelt vagyonból. 

A ki nem vett hozamot pedig újra be tudjuk fektetni. Így amíg a kezelt vagyonban van a befektetésünk és a hozama is, lényegesen magasabb nyereségre számíthatunk. 

Egy magas hozamkörnyezetben (10% per év), 10 éves befektetési periódussal számolva, a bizalmi vagyonkezelésben tartott betétek hozama akár 60 százalékkal – adózás után kb. 35 százalékkal – is magasabb lehet, mint a magánszemélyként nyitott betétjei hozama – a jelenlegi adószabályokat figyelembe véve. 

Alacsonyabb hozamkörnyezetben (5% per év), ugyancsak 10 éves befektetési periódussal számolva, a különbség már csak 50 százalék körül – adózás után 25 százalék körül  – alakul a  különbség. 

Mennyi az annyi – a bizalmi vagyonkezelés költségei 

Az nem-üzletszerűen működő – vagy un. eseti – bizalmi vagyonkezelés egyszeri költsége és utána az éves megfelelőségi feladatok ellátása a jelenlegi piaci árak mellett nem haladja meg – 10 év alatt összesen – az induló kezelt vagyon értékének 6-7%-t kb. 100 millió forintos vagyonrendelés esetén. Bizalmi vagyonkezelő vállalkozás esetén ez az arányszám minimum 10%  – ugyancsak 10 éves szerződés és 100 millió forint kezelt vagyont figyelembe véve. 

A 10 éve alatt kifizetett 6-10% költség lényegesen alacsonyabb, mint a pld. a befektetési alapok kezelési költsége ugyan ilyen időtávon.  

Minél magasabb viszont a kezelt vagyon értéke, annál alacsonyabb a bizalmi vagyonkezelési költségek aránya. 

Az eseti vagyonkezelés fenntartási költsége nem függ a kezelt vagyon értékétől, inkább a szerződés szerint ellátandó feladatok összetettségétől. 

A bizalmi vagyonkezelő vállalkozások árazása bizonyos költség elemek – pld. a pénzügyi fedezet biztosítása – miatt függ a kezelt vagyon értékétől, földrajzi diverzifikációjától és a szerződésben meghatározott feladatok összetettségétől is.  

Az eseti bizalmi vagyonkezelő és bizalmi vagyonkezelő vállalkozás megbízás esetén is elmondható, hogy minél magasabb az induló kezelt vagyon értéke, annál alacsonyabb a vagyonkezelési teljes időszaka alatt a vagyonkezelés kezelt vagyonhoz viszonyított értéke. 

*** 

Többet is szeretne megtudni a témáról? Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.