Megoldások az EKT szabályokra: PCC / SPCAz ellenőrzött külföldi társaságok fogalmának változásával szűkül a hatékonyan használható offshore területek és cégformák köre. A protected cell company (vagy segregated portfolio company) bizonyos esetekben megoldást jelent a magyar ügyfelek számára is a következő évi szabályokat figyelembe véve.

A PCC egy önálló jogi személyiséggel rendelkező cég, amely szavazati jog, felelősség és végrehajthatóság szempontjábó két fő részre oszlik. A társaság fő részéhez kapcsolódnak a szavazati jogok, így a menedzsment, az irányítás jog is. A második részhez, a sejtekhez nem kapcsolódnak szavazati jogok, viszont önállóan, a saját (sejt) nevén vállal kötelezettséget, amely független a cég többi sejtjétől. Az egyes sejtekhez kapcsolódó tulajdonjogok (részvények, üzletrészek, etc.) védettek a többi sejt kötelezettségeinek végrehajtásával szemben.

Megfelelő kialakítás esetén a PCC nem minősül az új magyar szabályok szerint ellenőrzött külföldi társaságnak, így használható aktív (kereskedelem, szolgáltatás) és passzív (jogdíj, kamat, osztalék, árfolyamnyereség) bevételekkel rendelkező vállalkozásokhoz egyaránt.

A protected cell company fő felhasználási területei a például a zárt befektetői kör alapjai vagy a captive biztosítások – különösen az egymástól független cégek által létrehozott captive megoldások esetén.

Ez a speciális cégforma létrehozható a következő országokban: Anguilla, Bermuda, British Virgin Island, Gibraltár, Guernsey, Írország, Jersey, Kajmán-szigetek,  Málta, Man-szigetek és Seychelles.