Magyarországi ingatlannal rendelkező külföldi szervezetek kötelezettségeiAmennyiben egy külföldi szervezet – cég, alapítvány, etc. – Magyarországon fekvő ingatlannal rendelkezik, akkor az adózás rendjéről szóló törvény (ART) szerint bejelentési kötelezettsége, a társaságiadó törvény szerint pedig adófizetési kötelezettsége van.

Az ART előírásai alapján a helyi jegyző bejelenti a külföldi szervezet tagjait és tulajdoni arányukat, ha az ingatlan forgalmi értéke eléri az 500 millió forintot forgalmi érték szerinti adóztatás esetén, illetve területe meghaladja az 1000 négyzetmétert épület esetén vagy a 10 000 négyzetmétert telek esetén, alapterülte szerinti adóztatás esetén. A bejelentés az APEH által rendszeresített nyomtatványon kell megtenni. Mivel a adatszolgáltatásra kötelezett a helyi jegyző, ő fogja a külföldi szervezeteket felkérni az adatközlésre, ha eddig nem tartotta volna nyílván a tulajdonosi hátterüket.

A  társasági adóról szóló törvény előírásai szerint székhellyel rendelkezőnek kell tekinteni az a külföldi szervezetet, amely Magyarországon valamilyen eszköz, bármilyen jogcímen használ. Így az ingatlannal rendelkező külföldi cégnek az ingatlan hasznosításából származó bevétele Magyarországon adóköteles. Az ingatlan vásárlásakor az illeték kötelezettség, valamint az építményadó is a külföldi tulajdonost terheli. Amennyiben az ingatlant értékesítik, a nyereségét a hatályos szabályok alapján kell leadózni, ugyancsak Magyarországon.