Magánalapítványok és trustok offshore cég helyettAz új adótörvény javaslat szerint a magánszemélyek adóalapjába bele kell vonni az  általuk tulajdonsolt ellenőrzött külföldi társaságok felosztott eredményét is, különböző feltételekkel. Ez a szabály véleményem szerint nem alkalmazható az magánalapítványokra, ezért ez a hazánkban kevéssé ismert forma hatékony megoldást nyújt ha kizárólag vagyonkezelésre használtuk az offshore céget.

A magánalapítvány régóta létező adótervezési eszköz. Európában először Liechtensteinben lehetett létrehozni családi és „rokoni” magánalapítványokat, majd Ausztria és Svájc is létrehozta ezt a speciális jogi személyt. Az adóparadicsomoknak nevezett országok közül Panama 1995-ben alkotta meg Liechtensteini mintára a saját alapítványi törvényét, majd St. Kitts és a Bahamák is hatályba léptetett hasonló törvényeket. Beliz és Dominika is tervezi hasonló szabályozás  bevezetését és 2009 közepétől Jersey-n is be lehet majd jegyezni magánalapítványokat.

A magánalapítványok sajátossága, hogy nincs tulajdonosuk, nincsenek részvényeseik, kizárólag kedvezményezetteket lehet az alapító okiratban vagy végrendeletben megnevezni. A vezetését általában kuratórium látja el, akiket a választott védnök ellenőríz és hívhat vissza.

Bővebben a Panama magánalapítványokról.