Magán befektetési alapokA magántőkéből létrehozott, zárt körű befektetési alapok alternatív megoldását nyújthatnak a ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó körlátozások okozta problémákra és az offshore cégekkel szembeni sztereotípiák ellen is.

A magán befektetési alapokat (private label funds) Európában általában Luxemburgban jegyzik be, de kedvelt helyszín kezd lenni Málta és Liechtenstein vagy Dánia is. Az alapok általában rövid jóváhagyási folyamaton mennek kersztül és aránylag kevés korlátozás van az eszközállomány összetételére. A befektetési alapok nyeresége általában adómentes.

Az ISIN kóddal is rendelkező magánalapokat a regisztráció helyszínén engedéllyel rendelkező alapkezelő cégek menedzselik. A holding cégekhez viszonyított magas költségek miatt 1,5 -2 millió EUR tőkeösszeg alatt általában nem igazán éri meg a magánalap létrehozása.

A magán befektetési alapok közvetlenül vagy közvetve alapíthatnak külföldön vállalkozásokat, amelyeken keresztül projekteket finanszírozhatnak, nagyértékű eszközöket (pl. repülőgép) vásárolhatnak és működtethetnek.