Külföldi forrású jövedelmek adókötelezettségeSzegény magyar adóalanynak bárhonnan származik a jövedelme, adóznia kell utána. A fizetendő adók mértéke jövedelem típusonként változik.

A külföldről származó jövedelmek legnagyobb része kamat, osztalék vagy árfolyamnyereség lehet véleményem szerint. Ezek a jövedelmek – ha nem ellenőrzött külföldi társaságtól származnak – akkor 16 százalékos SZJA kulccsal adóznak, de az osztalék és az árfolyamnyereség után 14 százalék EHO, amely maximális összege 450 000 forint évente.

Ha külföldi, Magyarországon le nem telepedett céggel kötött munka vagy megbízási szerződés alapján szerez valaki jövedelmet, akkor minden olyan adó és járulék fizetésere a magyar adózó köteles, amit egyébként a munkáltatójának kellene levonnia és megfizetnie. Tehát a magyar adóalanynak kell megfizetni a 28,5 százalék munkáltatói adókat, a 16 százalékos SZJA-t és a munkavállalót terhelő levonásokat is. Ilyen jövedelem lehet a különböző ajánlói, internetes reklám vagy MLM rendszerekből kapott jutalék, az ellenőrzött külföldi társaságtól kapott kamat, árfolyamnyereség vagy a kifizetett és a fel nem osztott osztalék is.