Külföldi bankszámla magyar vállalkozásnakMagyar vállalkozások egyre nagyobb számban nyitnak bankszámlát külföldön, főleg szomszédos országokban, elsősorban a banki költségek csökkentése miatt.

Ausztriában vagy Szlovákiában egyszerűen és gyorsan lehet bankszámlát nyitni, magyar cégeknek is. A bankszámlák kondíciói nem sokban térnek el egy pl. Magyarországon vezetett HUF számla költségeitől, de mivel itthon a EUR/USD/CHF számlák vezetése egy átlagos ügyfélnek drágább mint, a HUF számla, jelentős költséget lehet megtakarítani a külföldi pénznemben folytatott tranzakciók külföldre helyezésével. 

Míg itthon pl 100 EUR jóváírása is 5-10 EUR-ba kerül, ez Ausztriában és Szlovákiában is ingyenes vagy lényegesen alacsonyabb költségű, ezért kis összegű bejövő tételeknél a megtakarítás nagy jelentős lehet. A kamatokat nézve viszont EUR-t vagy USD-t tekintve is itthon járnak jobban a cégek, ha egyszerű rövid lejáratú betéteket szeretnének elhelyezni, de pl. az EUR alapú folyószámla hitel Ausztriában olcsóbb – megfelelő fedezet biztosítása esetén. 

A külföldi bankszámlákat ugyan úgy kell nyilvántartani és könyvelni, mint a magyarországi bankszámlákat, de nem kell róluk bejelentést tenni az adóhatóság felé. Emiatt végrehajtás esetén az adóhatóság csak az általa ismert, magyarországi bankszámlákat terheli meg, a külföldieket sem. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet a magyar cég külföldi számláját végrehajtani, csak azt, hogy ez nehézkesebb és hosszabb folyamat.

Hátránya lehet még a külföldi bankszámlának, hogy nem szerepel a magyar cégjegyzékben és a partnereink nem tudják publikus forrásból ellenőrizni, hogy a nekik megadott bankszámla, valóban a megfelelő céghez tartozik.