Külföldi szereplők a magyar bizalmi vagyonkezelési szerződésbenA magyar bizalmi vagyonkezelési szerződés létrehozása és működtetése során lényeges kérdés, hogy hol adóalanyok a szerződés szereplői, mert ez jelentősen befolyásolhatja a vagyonrendelő, a kedvezményezett és a vagyonkezelő belföldi és külföldi adókötelezettségeit is. 

A magyar jogszabályok szerint létrehozott bizalmi vagyonkezelési szerződésnek általában magyarországi adórezidens szereplői vannak. Gyakran előfordul azonban, hogy a vagyonrendelő vagy a kedvezményezett, ritka esetben pedig a vagyonkezelő külföldi magán vagy jogi személy. Illetve az is előfordul, hogy a szereplők a vagyonkezelési szerződés létrejötte után válnak időlegesen vagy végleg külföldön is adóalannyá. 

Külföldi vagyonrendelő 

Mielőtt egy külföldi vagyonrendelő létrehoz egy magyar törvények által szabályozott bizalmi vagyonkezelési szerződés, érdemes tájékozódnia arról, hogy abban az országban, ahol éppen adórezidens milyen adószabályok vonatkoznak az ilyen esetekre. 

A külföldi vagyonrendelőnek egyszeri vagy folyamatos adókötelezettsége is lehet a vagyonrendelésből fakadóan, általában a vagyonkezelési szerződés típusától függően. 

Külföldi kedvezményezett 

A külföldi kedvezményezettnek is fontos tisztában lennie a magyarországi és a külföldi adókötelezettségével. Ugyancsak a bizalmi vagyonkezelési szerződés típusától függően, de már a vagyonkiadás előtt is lehet adókötelezettsége a kedvezményezettnek egyes országokban. 

Amikor kifizetésre kerül sor a kezelt vagyonból, a vagyonkezelőnek vizsgálnia kell, hogy van-e kettős adóztatást elkerülő egyezménye Magyarországnak azzal az országgal, ahol a kedvezményezett adórezidens. Illetve milyen szabályokat tartalmaz az egyezmény azokra a jövedelem típusokra, amit a magyar vagyonkezlésből kap a kedvezményezett. 

Külföldi vagyonkezelő 

A külföldi vagyonkezelő esete aránylag ritka Magyarországon, de nem példa nélküli. Ez elsősorban azért lehet, mert itthon kifejezetten nehéz hatékony struktúrájú private trust company-t (PTC) létrehozni. A PTC használata külföldön elterjedt módja a családi vagyonkezelésnek és több országban olyan szabályok vonatkoznak rá. Ez megkönnyíti a bizalmi vagyonkezelő vállalkozások és a privát, nem üzletszerűen eljáró bizalmi vagyonkezelők együttműködését.  

Ha egy külföldi cég a magyar Polgári Törvénykönyv szerint létrejött bizalmi vagyonkezelési szerződésnek lesz a vagyonkezelője, akkor először is meg kell felelnie a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvénynek.    

Ha megfelel a jogszabályoknak, akkor az MNB nyilvántartásba fogja venni és elkezdheti a működését itthon.  

A külföldi vagyonkezelő fogja teljesíteni a kezelt vagyon adókötelezettségeit és ehhez esetenként magyar adószámra is szüksége lesz.

Ilyen eset lehet az ha a kezelt vagyonban ingatlan is van és az nem közvetetten egy magyar cégen keresztül, hanem közvetlen a tulajdonolja. 

Ha a külföldi vagyonkezelőnek magyar adószáma is lesz, akkor a belföldi adóalanyokra vonatkozó adókötelezettségeket kell teljesítenie. Így lehet ÁFA-val, társasági adóval, iparűzési adóval, építményadóval és további adónemekkel kapcsolatban is adóbevallás és akár adófizetési kötelezettsége is.  

Független attól, hogy a bizalmi vagyonkezelő külföldi, a kezelt vagyonra nézve teljesítenie kell a magyarországi adókötelezettségeket. De lehet, hogy abban az országban, ahol a vagyonkezelő adóalany, további bejelentési, adóbevallási és adófizetési kötelezettségei keletkeznek, amiatt, mert külföldi vagyonkezelési szerződésben vagyonkezelő. 

Folyamatos monitoring 

Az országonként eltérő szabályozás miatt, ha külföldi bizalmi vagyonkezelőt választunk a bizalmi vagyonkezelési szerződésünkhöz, már szerződés tervezésénél meg kell vizsgálni a külföldi jogszabályokat. A szerződés szereplőinek az adórezidensi státusza, illetve az egyes érintett országok jogszabályai miatt pedig folyamatosan figyelnie kell a vagyonkezelőnek, hogyan változik a kezelt vagyon, illetve a szerződés szereplőinek az adókötelezettsége.     

***

Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Elkötelezettek vagyunk a családi vállalkozások zökkenőmentes generációváltásának támogatása iránt. Hisszük, hogy a bizalmi vagyonkezelés ma a családi vagyontervezés egyik leghatékonyabb eszköze Magyarországon. Ha tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.