Külföldi bankszámla nyitás magyar cégeknekA külföldi bankszámla nyitás kérdése sok vállalkozás vezetőjének fejében megfordul, ha a cég pénzügyi vagyonának védelmét akarja biztosítani. A külföldi bankszámla nyitása nem olyan nagy divat most, mint amilyen 15 éve volt, ami részben a feladat nehézségének is köszönhető. 

A magyar vállalkozásoknak nem tiltja semmilyen jogszabály a bankszámla nyitást külföldön, mégis aránylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Tapasztalataim szerint, aki a külföldön (is) nyit bankszámlát a cégének, az a következő problémáit akarja ezzel megoldani: 

  • külföldön – bizonyos feltételekkel – nem kell tranzakciós adót fizetni 
  • olcsóbb az EURO és általában más deviza utalása külföldi kereskedelmi bankban vagy pénzforgalmi szolgáltatónál 
  • nem ér el odáig a NAV „keze” – de, sok esetben elér… 
  • hitelező nem tudja lefoglaltatni a külföldi számlán lévő vagyont – kivéve a külföldi bíróság végrehajtja a magyar határozatokat…   
  • nem tudnak róla a hitelezők – még egy darabig… 
  • magasabb színvonalú private banking szolgáltatást kap – drágábban – mint itthon 
Kötelezettségek azért vannak… 

Ha egy magyar cég külföldi bankszámlát nyit, akkor azt be kell jelentenie a NAV-nak. Ez a bejelentés egyszerű és probléma mentes. Visszaigazolást nem szoktunk róla kapni, de a bejelentés feldolgozása után a ANV eBEV oldaláról letölthető törzsadatokban szerepelni fog a cégünk külföldi bankszámla száma is.  

Véleményem szerint a cégjegyzékben szereplő vállalkozásoknak a Cégbíróságra is be kellene jelenteniük a külföldi bankszámláikat, de ez a gyakorlatban lehetetlen. Próbáltuk már több alkalommal és kétféle válasz érkezett a cégbíróságtól. Volt, hogy „nagyvonalúan” tudomásul vette a bíróság, de nem vezette be a cégjegyzékbe. Illetve volt, hogy szimplán visszautasították a bejelentés, mert szerintük azt a csak a pénzforgalmi szolgáltató tehetné meg. 

Ez a furcsa helyzet hamarosan részben megváltozik, mert elvben valamikor 2023-ban meg fognak jelenni az EU tagországok pénzforgalmi szolgáltatónál nyitott számlák adatai a magyar cégjegyzékben is és a szolgáltató fogja megtenni a bejelentéseket. 

Mire használható? 

A külföldi bankszámlát ugyan úgy használhatja a vállalkozás az üzleti tevékenységére, mint a belföldit. Fogadhatunk rá vevői fizetéseket, lehet szállítói és minden más kifizetést teljesíteni róla. 

Az adózás rendjének szabályai szerint az adóalanynak a belföldi pénzforgalmi számláról kell teljesítenie az adófizetése. A gyakorlatban a NAV nem vizsgálja, hogy honnan jön a pénz és ha azonosítható az utalás, akkor kérdés nélkül jóváírja az adófolyószámlán. 

Az adóhatóságok a kiutalásokat is belföldi pénzforgalmi számlára teljesíthetnek, de ebben is okoz érdekességet a határon átnyúló pénzforgalmi szolgáltatása. A Wise például tagja a magyar forint pénzforgalmi rendszerét üzemeltető GIRO-nak, de nem belföldi engedéllyel rendelkező pénzforgalmi vállalkozás. Ennek ellenére a NAV teljesít adóvisszatérítést a Wise-nál nyitott HUF számlákra.   

Könyvelni ezt is kell 

A külföldi bankszámlán folyatatott tranzakciókat – az itthonihoz hasonlóan – teljes körűen kell szerepeltetni a cég könyvelésében. Nem minden külföldi szolgáltató állít ki sorszámozott banki kivonatot. Ilyenkor az időszakos tranzakciós listást tudjuk számviteli bizonylatként használni.  

Ezzel csak akkor van probléma, ha nem angol, német vagy francia nyelven áll a rendelkezésünkre a tranzakciós lista vagy számlakivonat. Ilyen esetben nekünk kell gondoskodni a bizonylat fordításáról magyar nyelvre.