Kihívások a családi vagyontervezésben – mi kerül a hagyatékba?A vagyontervezés-sel is foglalkozó tanácsadók kedvenc témája néhány éve a családi vállalkozások utódlásával, generációváltásával kapcsolatos kihívások kezelése. A családi vállalkozás generáció váltásának tervezése önmagában viszont kevés ahhoz, hogy a család vagyonának a következő generációra történő örökítése átlátható és minden családtag számára elfogadható legyen.

A generációk közötti vagyontranszfer tervezése során öt nagyobb csoportra osztjuk a témaköröket, amit a tervezés során körbe járunk:

  • A hagyaték
  • A generációváltás
  • A külső kockázatok
  • Az adókötelezettségek
  • A családi dinamika

Ahogy látható, számunkra a generációváltás tervezése (succession planning) nem egyenlő a hagyaték tervezéssel (estate planning), hanem attól lényegesen eltérő kérdéseket vizsgáló terület.

A hagyaték

Ahhoz, hogy a jó megoldást találjunk a generációk közötti vagyontranszferre, tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen vagyonelemek tartoznak ebbe a körbe. A vagyontervezés kiterjedhet minden vagyonelemünkre vagy csak egy részre is.

Ugyancsak fontos kérdés, hogy mi a tervünk ezekkel a vagyonelemekkel: felhalmozzuk majd eladjuk (pld. értékpapírok), használjuk mert soká avul el (pld. az ingatlan amiben élünk) aránylag rövid ideig használjuk és gyorsan veszít az értékéből (pld. gépkocsi) vagy megtartjuk több generáción keresztül (pld. műalkotások).

Minél többféle vagyonelem van a birtokunkban, annál összetettebb lehet a vagyonkezelésre kialakított optimális struktúra.

Így lehet a rendszerben az aktív üzleti tevékenységünket végző cég, az kereskedelmi és ipari ingatlan vagyonunkat kezelő cég esetleg privát befektetési alap, vagy a lakóingatlanainkat összefogó bizalmi vagyonkezelési szerződés.

Az egyes vagyonelemekhez meg kell találnunk a több szempontból is hatékony megoldásokat. A vagyonkezelési struktúráinknak nem csak jogi szempontból kell rugalmasnak lenniük, hogy kiállják az akár több évtizedes használat próbáját, hanem költségek és adókötelezettségek szempontjából is hatékonynak kell lenniük, hogy a működtetése ne emésszen fel túl sok vagyont.

***

Érdekli a családi vagyontervezés és a bizalmi vagyonkezelési szerződések hatékony megoldásai? Professzionális tanácsadással tudunk a segítségére lenni! Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Tanácsadásra van szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy más vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban? Kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással.  A bejegyzés tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.