Kibővül az online pénztárgép használatra kötelezettek köreFIT-GYM-1600x900

Idén szeptember 30-tól online pénztárgéppel kell teljesíteniük a nyugtaadási kötelezettségüket az autószerelő műhelyeknek, motoralkatrész-kereskedőknek, plasztikai sebészeknek, diszkóknak, ruházati tisztító szolgáltatóknak és a fitness termeknek. 2017 január 1-től pedig kötelezővé teszik az online pénztárgépek használatát a pénzváltók számára is.

Az általános szabályok szerint nyugtaadási kötelezettség akkor áll fenn,  ha a vevő pedig nem igényli a számla vagy egyszerűsített számla kiállítását, amelynek lényegesen szélesebb körű az adattartalma, mint a nyugtának.

Ha a vállalkozó úgy szablya meg a vásárlási feltételeket, hogy minden vevőjének számlát állít ki, akkor a vevőnek minden esetben meg kell adni a nevét és címét, mivel ez a két adatot kötelező feltüntetni a számlán.

Ha a vállalkozó úgy dönt hogy nem kéri el minden vevőjétől a nevét és a címét, akkor csak nyugta kiadásával tudja teljesíteni a bizonylatolási kötelezettségét. A vonatkozó PM rendelet előírja bizonyos tevékenységeket végző vállalkozásoknak azt, hogy a nyugtaadási kötelezettségüket pénztárgéppel kell teljesíteni. Ez a kötelezetti kör bővül most ki és szélesebb körnek kell használnia az online kasszát, ha nem tud vagy akar minden vevőjének számlát adni.