KATA – lehetőségek az Armageddon után… I.rész


Kategória
Befektetések

A kormány javaslatára a parlament a minap jelentősen szigorította – illetve újra írta – a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt. A KATA előnyeitől elvágott 350-400 ezer vállalkozó és vállalkozás 2022. szeptember 1-től akár 10-12-szeres adóteherrel számolhat. 
Röviden az új feltételekről 

Az új feltételek szerint a KATA-t nem tudják olyan vállalkozók használni, akinek van főállasuk vagy kiegészítő tevékenységet végzőnek minősülnek, esetleg nyugdíjasok, illetve akik más belföldi vagy külföldi vállalkozásnak is számláznak, kivéve ha taxis szolgáltatást végeznek. A havi tételes adó összege havi 50 ezer forint (2023-tól valószínűleg 60 ezer) lesz. A kedvezményesen adózó bevétel korlátot 18 millió forintra emelték – bár a 12 milliós ÁFA alanyi mentesség még nem változott – tehát ekkora bevétel felett kell 40 százalékos különadót fizetni. 

A feltételek módosítása miatt kizárólag a magánszemélyeknek szolgáltatást nyújtó vállalkozók – kivéve a taxisok – tudják majd a KATA-t használni.  

Az eddig KATA alany cégek és más vállalkozóknak is szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozók új adózási státuszt kell hogy keressenek. Választék van (SZJA, Átalányadó, TAO, KIVA, EKHO), de az adóterhelés az eddig megszokott sokszorosa lesz mindegyik esetben. 

A választható adózási formák 

A különböző adózási formákat külön-külön bejegyzésben be fogjuk mutatni a következő hetekben, ebben a cikkben csak a különbségek bemutatásához szükséges jellemzőket fogjuk érinteni. 

Ugyan akkora (nettó 12 millió forint) bevétel mellett a fent felsorolt adózási formák effektív adókulcs (tehát az összes adó aránya az összes bevételhez (kerekítve) 10-33% között szóródik, szemben, a KATA-val elérhető 0-5 százalékos effektív adókulcs., 

 Átalányadózás az SZJA-ban 

Az SZJA alanyok, tehát az egyéni vállalkozók választhatják az átalányadózás, amely adminisztrációjában a legjobban hasonlít a KATA-hoz. Az átalányadózás bevételi korlátja 24 millió forint az általános szabályok szerint és 120 millió forint, ha kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytat az egyéni vállalkozó. Ebben az adónemben nem kell gyűjteni a költségszámlákat. A törvényben meghatározott költséghányadot lehet levonni a bevételből és erre az összegre kell kiszámolni az adókat.  

Az általános költséghányad 40%, de több tevékenységre használható 80%-os, a kiskereskedelmi tevékenységre pedig 90%-os költséghányad.  

Legalacsonyabb adóterhelése az átalányadózásnak van a felsorolt adózási formák, ha 80%-os költséghányadot alkalmazhatunk. Ebben az esetben az effektív adókulcs akár 9-10 százalék is lehet. Általános esetben (12 milliós bevétellel számolva) az átlagos effektív adókulcs 24-26 százalék között lehet.  

Személyi jövedelem adó 

Az egyéni vállalkozó az SZJA általános szabályait is alkalmazhatja. Ezt a rendszert akkor érdemes választani, ha pld. az átalányadóban 40 százalékos költséghányadot számolhatnánk el, de a valós, számlákkal igazolható költséghányadunk ennél magasabb. Pld. 12 milliós bevétel mellett, ha van 6 millió forint számlával igazolt költségünk, akkor 18 százalékos effektív adókulcsot érhetünk el 2022-ben. 

KIVA és TAO 

Akik betéti társaságban voltak KATA alanyok, most át tudnak térni a társasági adó vagy a kisvállalkozási adó alá. Mindkét adónem több adminisztrációval és magasabb adóteherrel jár. mint a KATA vagy ez előbbiekben felsorolt adózási formák.  

Bevétel és költség aránytól függően ugyan, de általában a KIVA-t használó vállalkozások effektív adókulcsa alacsonyabb 2-3 százalékponttal. Egy 12 milliós bevétellel rendelkező vállalkozás effektív adókulcsa a társasági adóban 33%, a KIVA-ban pedig 30 százalék körül alakul (költségekkel nem számolva). 

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 

Az EKHO egyre kevésbé ismert adózási forma, amit azért hoztak létre 17 éve, hogy a színleltnek nevezett foglalkoztatásnak legyen az adóhatóság által is legálisnak elismert formája. Akkoriban úgy gondolta az adóhatóság (vagy a jogalkotó) hogy a reklám ügynökségek, színházak, filmgyártó cégek, etc. olyan sok adót csalnak el a vállalkozásinak színlelt munkaszerződésekkel, hogy megéri létrehozni egy külön adónemet ezeknek a foglalkozásoknak. Később bizonyos feltételekkel bekerültek a körbe a sportedző, szervezők hivatásos sportolók. 

Az EKHO-t effektív adókulcsa 25% körül mozog 2022-ben és azoknak jelent olcsóbb megoldást, akik a törvényben meghatározott munkakörök egyikében dolgoznak egy munkáltatónál és nem haladja meg az éves bérük a 60 millió forintot. A munkabér általános szabályok szerinti adóterhéhez képest az előnye 15-16 százalékpont. 

*** 

A KATA után leghatékonyabban alkalmazható adózási forma kiválasztásához sok tényezőt érdemes figyelembe venni, pld. a tervezett bevétel és a költségek összege, ügyfelek összetétele, tervezett beruházások, etc. Ez a publikáció kizárólag általános információ nyújtására szolgál és nem minősül adótanácsadásnak. Amennyiben a KATA alanyiság helyett más adózási formát keres vagy információra van szükséges az egyéni vagy társas vállalkozásának a megszüntetésnek a teendőivel kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal az alábbi linken: https://calendly.com/tamas-danku-airon/kata