KATApult ernyő nélkül, avagy a kisadózók váratlan zuhanása 

Amennyiben kisadózó vállalkozó és cégeknek is számláz, akkor jobb, ha helyet foglal. Ugyanez igaz a kisadózó betéti társaságokra is. A semmiből nyújtották be a KATA-szigorításról szóló törvényt, amely olyannyira jól sikerült, hogy mindenki erről beszél, még talán az is, aki nem volt eddig kisadózó. Sajnos azonban nem azért, mert hatalmas siker lenne. Nagyon úgy tűnik, hogy a KATA eddig ismert formájában már nem lesz többé velünk.

A cikk írásakor a 2022. 07. 11-én benyújtott törvénytervezetből dolgoztunk, így a megjelenéskor előfordulhatnak időközben változások, módosítások. Kezdjük a jó hírrel: a bevételi értékhatár 18 millió forint lesz. Továbbá… Valójában talán ennyi volt a jó hír.

A társadalmi egyeztetés nélkül benyújtott, 450 ezer adózót érintő törvénytervezet jelentős módosításokat tartalmaz a jelenlegi szabályozásra tekintettel, illetve – amennyiben elfogadja az Országgyűlés – már szeptembertől hatályba is lépne. Ez számos jogi kérdést felvet a jogbiztonsággal és kiszámítható adókörnyezettel kapcsolatban, de ezekre most nem fogunk kitérni.

Tervezett változások:
  1. A legfontosabb változás, hogy a jövőben ezt adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják majd, tehát szeptembertől csak magánszemélyektől származhat bevétele egy katásnak, cégektől nem. Ez alól kivételek lesznek a taxis személyszállítást végzők.
  2. Megszűnik a 25-50-75 ezer forintos adómérték, a tételes adó mértéke tehát havonta 50 ezer forint lesz egységesen. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy „de mi lesz azzal, aki mellékállásban volt katás és 25 ezer forint adót fizetett?”. A törvénytervezet jelen formájában gyakorlatilag felszámolná a mellékállású katázás lehetőségét.
  3. Ahogy említettük fentebb, csak egyéni vállalkozók lehetnek katások. Ez számos olyan adózót érinthet rosszul, akik betéti társaságként voltak katások, ugyanis ők szeptembertől már nem számlázhatnak katásként. A szigorítás érinti egyebek mellett még az ügyvédeket és állatorvosokat is, mivel ők is kikerülnek az adóalanyok közül.

A fentiekből láthatjuk, hogy a korábbiakban említett magasabb adómérték lehetősége, illetve a 40 %-os adófizetési kötelezettséggel érintett 3 millió forintos határ lejjebb vitele csupán ötlet szintjén valósult meg, ezekre nem találunk utalást a törvényjavaslatban.

Fontos követni az eseményeket, mivel elképzelhető az is, hogy a reakciók következményeként módosításokat fognak benyújtani, de annyi bizonyos, hogy nagyon kevés idő áll azon adózók rendelkezésére, akiknek a KATA az új formájában nem fog megfelelni.

A törvényjavaslat 15. §-a értelmében a jelenleg katás adózóknak nyilatkozniuk kell, hogy továbbra is szeretnének-e katásként adózni (pontosabban megfelelnek-e ezeknek a kritériumoknak), vagy pedig áttérnek-e az átalányadózásra. Az előbbivel kapcsolatban a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani a NAV-hoz, utóbbi esetben a vállalkozók 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Ha ez a helyzet Önnek váratlan és jelentős teherrel jár, akkor forduljon bizalommal Kollégáinkhoz, akik készséggel állnak a rendelkezésére. Akár az átalányadózásról van szó, akár egy cégalapításról, megtaláljuk Önnek és vállalkozásának a legjobb megoldást.

További cikkek a témában:

KATA után cég? Mi vár ránk? – 2. rész

KATA után cég? Mi vár ránk? – 1. rész

A KIVAlasztott? Katás betéti társaság helyett kisvállalati adó?

Az egyéni vállalkozók átalányadózása – Egy út a KATAsztrófa elkerüléséhez

KATA – lehetőségek az Armageddon után… I.rész