Kajmán-szigeteki cég forgalmazná a letelepedési kötvényeket


Kategória
Adótervezés

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Akkor indulhat a letelepedési kötvények első kibocsátása, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló, a jogszabályban kijelölt vállalkozás a vásárlási szándékát jelzi a központnak − válaszolta az adósságkezelő sajtóosztálya a Napi Gazdaság kérdésére. Márpedig az első értékesítő céget már kijelölték egy, a Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás képében, az első érdeklődők is befutottak, így a jelek szerint már csak egy hivatalos kérés kell a kibocsátáshoz.

Hónapok óta várnak arra a külföldi befektetők, hogy 250 ezer eurós kötvényvásárlás fejében letelepedhessenek Magyarországon, azonban egészen a közelmúltig hiányoztak az ehhez szükséges végrehajtási rendeletek. A parlament gazdasági és informatikai bizottsága által a letelepedési államkötvény kibocsátására Kínában és Vietnamban a Hungary State Special Debt Fund nevű vállalkozást jogosította fel. A Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás Rogán Antal bizottsági elnök érvelése szerint nem offshore cég, mivel nyilvános a tulajdonosok személye (Napi Gazdaság Online, 2013. április 12.).

A cég fő tulajdonosa a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, emellett a kérelemben szereplő cég további tulajdonosainak neve is nyilvános: Boros Attila, Lian Wang (korábban a Deutsche Bank és a Morgan Stanley munkatársa) és Jonathan Chan az üzleti életben ismert nevek − írta írásos válaszában Rogán. Mivel a jóváhagyott vállalkozás külföldön forgalmaz magyar állampapírt, külföldi jog alapján jön létre és működik.

A politikus korábbi becslése szerint a következő két-három évben egymilliárd euró értékben vásárolhatnak letelepedési államkötvényt olyan külföldiek, akik könnyebben szeretnék megszerezni a tartózkodási engedélyt. Személyenként legalább 250 ezer eurónyit (mintegy 75 millió forint) kell jegyezni és legalább öt évig megtartani. Így a politikus szavaiból az következik, hogy mintegy 4 ezer vásárlóval kalkulál. Az ötéves, minden év december 20-án induló kötvény devizaneme euró, alapcímlete 250 ezer euró lesz, abból egy naptári évben egy sorozatot hoz majd forgalomba az ÁKK.