Ingatlant vásárolna vagy adna el az Egyesült Királyságban?Ingatlant vásárolna vagy adna el az Egyesült Királyságban (UK)? Nem megy az olyan könnyen… A következőkben tárgyaljuk azokat a feltételeket, amiknek meg kell felelni, valamint átnézzük a tennivalókat is. Ha tengerentúli entitások vagyunk (pl. trust, cég stb.), akkor regisztrálnunk kell magunkat az ún. „Register of Overseas Entities” nevet viselő nyilvántartásba.

A korábbiakban foglalkoztunk már a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelem területét érintő szigorodó nemzetközi és nemzeti szabályokról (pl. Egyesült Arab Emírségek), így nem meglepő, hogy a feltételek között találjuk az entitás regisztrálása mellett a tényleges tulajdonos vagy tulajdonosok egyre szigorodó azonosítását is.

A „Register of Overseas Entities” nevet viselő nyilvántartás 2022. augusztus 1-je óta működik az ún. Economic Crime Act-nek köszönhetően. Azok a tengerentúli entitások, amelyek vásárolni vagy eladni szeretnének földet, ingatlant az Egyesült Királyságban (UK), regisztrálniuk kell az ún. Companies House-nál, és adatot kell szolgáltatni a tényleges tulajdonosokról.

A regisztrációt követően kapunk egy azonosítószámot, amit a vásárláskor, bérletkor vagy eladáskor kell megadni. Ha nem teljesítjük a jogszabály által megkövetelt kötelességeinket, akkor vagy bírságot kapunk,

amelynek összege £ 2,500 naponta, vagy akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is fenyegethet minket.

Akárcsak az Egyesült Arab Emírségeknél, az Egyesült Királyságnak (UK) is az a célja, hogy ezzel elősegítsék az átláthatóságot, valamint hatékonyabban segítsék a hatóságok munkáját a gyanús pénzmozgások, törvénytelen vagyonok felkutatása céljából.

Mit jelent a tengerentúli entitás?

Ez lehet cég vagy más szervezet is, aminek jogi személyisége van és amely az Egyesült Királyságon kívüli ország vagy terület joghatósága alá tartozik.

Kik lehetnek a tényleges tulajdonosok?

A mi szempontunkból a legfontosabbak:

  • természetes személy,
  • egy másik jogi entitás, például egy cég (ettől függetlenül, akkor ennek a cégnek is meg kell „keresni” a tényleges tulajdonosát),
  • egy kezelt vagyon vagyonkezelője,
Kik a tényleges tulajdonosok?

A számunkra legfontosabbak példának okáért, hogy például tényleges tulajdonos az a természetes személy, aki a fenti entitások valamelyikében

  • közvetlenül vagy közvetve a tulajdoni hányad legalább huszonöt százalékával rendelkezik,
  • közvetlenül vagy közvetve a szavazati jogok legalább huszonöt százalékával rendelkezik stb.

A regisztráció gyorsabb, ha ún. UK-regulated ügynöki szolgáltatást veszünk igénybe, aki ebben az esetben elvégzi az azonosítást. Ezt az azonosítást a regisztrációt megelőző 3 hónapon belül kell megcsinálni. Az azonosításhoz számos dokumentumra és adatra van szükség, mint például:

  • név,
  • ország, ahol az entitást megalapították,
  • székhely és levelezési cím,
  • email cím,
  • a jogi forma és a joghatóság.

A fentiek értelemszerűen jogi személy esetén kellenek. Amikor a tényleges tulajdonos azonosításáról beszélünk, akkor kell pl.: a név, a születési dátum, nemzetiség, a befolyás mértéke stb.

Ha nincs tényleges tulajdonos, vagy nem lett azonosítva az összes tényleges tulajdonos,

akkor az igazgató, ügyvezető, vállalati titkár adatait kell megadni ellenőrzés céljából.

Ha trust-ról beszélünk (tehát ami a magyar bizalmi vagyonkezelési jogviszonyhoz hasonlítható), akkor meg kell adni pl. a jelenlegi és a múltbéli tényleges tulajdonosokat, a kedvezményezetteket, a vagyonrendelőt stb. Amiatt nem kell aggódni, hogy a nyilvántartásban minden adatot közzétesznek, mivel ilyen részletességgel nem lesznek nyilvánosak az adatok, mint pl. a lakcím, a teljes születési dátum stb.

A szükséges dokumentumok benyújtása és a £100 regisztrációs díj megfizetése után, ha mindent rendben találnak, nyilvántartásba veszik az entitást.

Forrás:

https://www.gov.uk/guidance/register-an-overseas-entity