Ingatlan befektetés és a bizalmi vagyonkezelésAz ingatlan minden befektetési portfólió fontos része, különösen a családi vagyonok esetében. Az ingatlanoknak számos előnye van – a folyamatos érték növekedés, az adómentesség 5 év után az SZJA-ban, etc. De a családok azt az előnyét használják ki, hogy hosszú távon megőrzi az értékét és ezzel a biztonság érzését kelti. Egy jó helyen lévő jó ingatlan hosszú távon is családi érték lehet, amely állandó bevételt  és felértékelődést biztosíthat az eljövendő generációk számára. A bizalmi vagyonkezelés biztonságos keretet ad az ingatlanbefektetésnek is.

Ingatlanba fektetni a bizalmi vagyonkezelő is jogosult, illetve a vagyonrendelő ingatlant is átadhat vagyonkezelésre.  

Az úgy nevezett direkt befektetéseken túl – amikor az ingatlan a vagyonkezelő tulajdona lesz –  vagyonkezelő hozhat létre projekt társaságot egyedül vagy társ befektetővel az ingatlan megvásárlására.  

De vásárolhat ingatlannal foglalkozó befektetési alapban befektetési jegyet, ingatlannal foglalkozó, tőzsdén jegyzett cégek (pld. Graphisoft Park SE) vagy ún. szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (pld. BIF Nyrt.) részvényeit. 

A megfelelő ingatlanbefektetés kiválasztása szakértelmet igényel. Elvárható a vagyonkezelőtől hogy tanácsadót bízzon az ingatlan értékének megállapításával és az ingatlanban rejlő lehetőségek feltérképezésével.   

A vállalható kockázatú és megfelelő hozamú, közvetlen befektetések kiválasztásának az egyik legjobb módja, hogy olyan family office-val vagy ingatlan alappal társulunk amely már jelentős tapasztalattal rendelkezik az ingatlan befektetések hosszú távú kezelésében.

Olyan partnert érdemes választani, amely céljai egyeznek a bizalmi vagyonkezelés hosszú távú céljaival a következő generációkra való átadás, az stabil pénzügyi háttér építése, vagyonépítés és vagyonmegőrzés területén. 

Adózási szabályok

A befektetések megfelelő formájának kiválasztásához érdemes áttekinteni az adózási szabályokat is.

Jelenleg a természetes személyek által, más természetes személyek számára létrehozott bizalmi vagyonkezelési szerződések és vagyonkezelő alapítványok adómentességet élveznek:

Abban az esetben ha  kizárólag pénzügyi bevételük (kamat, osztalék, árfolyam nyereség, etc.) van.  

Ha közvetlenül fektet a bizalmi vagyonkezelő ingatlanba és azt bérbeadással hasznosítja, akkor elveszti az adómenteség lehetőségét. A bérleti díjból származó bevétel nem számít pénzügyi jellegűnek a számviteli törvény szerint.  

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az ingatlan alapoknak és SZIT-eknek is vannak olyan adó és illeték kedvezményei, amelyek javítják a megtérülésüket, illetve a befektetés hozamát. És az ilyen befektetési formákból származó bevétel pénzügyi jellegűnek számít. 

A nyereség után fizetendő adókon túl meg kell vizsgálni az ÁFA kérdését is, ha az ingatlant ÁFA alany adja el. Előfordulhat hogy a vagyonkezelőnek nem érdemes ÁFA alanynak lennie, mert úgy jobb a befektetés hozama és megtérülése.

Például:

egy 5%-os ÁFA kulccsal vásárolt lakást, amit magánszemélyeknek akar kiadni, nem érdemes ÁFA körben megvenni és az ÁFA-t visszaigényelni, mert a bérleti díjra 27% ÁFA-t kell felszámolni. 

Az aktuális körülmények között, illetve a bizalmi vagyonkezelés hosszú távú céljainak legjobban megfelelő befektetési struktúra kialakításához alapos tervezés szükséges.  

Jelentősen jobb hozamot érhetünk el egy az adózás, a hosszú távú célok és az ország, partner, a családi és politikai kockázatok figyelembe vételével megtervezett bizalmi vagyonkezelési szerződések rendszerével.  

***

Az AIRON TRUST Magyarország egyik vezető bizalmi vagyonkezelő vállalkozása. Elkötelezettek vagyumk a családi vállalkozások zökkenőmentes generációváltásának támogatása iránt. Hisszük, hogy a bizalmi vagyonkezelés ma a családi vagyontervezés egyik leghatékonyabb eszköze Magyarországon. Ha tanácsadásra vagy szüksége bizalmi vagyonkezeléssel, vagyontervezéssel vagy a generáció váltáshoz használt vagyonkezelési struktúrákkal kapcsolatban, kérjük egyeztessen időpontot a tanácsadó kollégánkkal néhány kattintással!